Nagyvilág

Biztosra vehető a Munkáspárt győzelme Angliában

Hosszú ideje óta nem tapasztalt előnnyel vezeti a népszerűségi listákat a szombati brit sajtóban közölt legújabb felmérések szerint a brit baloldal legnagyobb politikai ereje, az 1997 óta kormányzó Munkáspárt, és a lapok már csak azt találgatják, hogy Gordon Brown miniszterelnök ezt kihasználva októberre vagy novemberre írja-e ki az előrehozott választásokat.

A The Daily Telegraph, a legnagyobb konzervatív brit napilap szombaton közölt országos közvélemény-kutatása szerint a Labourt jelenleg a választók 43 százaléka támogatja, az ellenzéki Konzervatív Pártra a megkérdezettek 32 százaléka voksolna.

A 11 pontos munkáspárti előny és a 43 százalékos támogatottság – ha a tényleges szavazati arányokban is ez tükröződne – a brit választási aritmetika alapján összeomlásszerű konzervatív vereséget eredményezne, a Munkáspárt pedig megkétszerezhetné jelenleg is kényelmes, 66 fős alsóházi többségét.

Minden lap kétszámjegyű előnyt mutat

A másik nagy konzervatív brit napilap, a The Times is kétszámjegyű Labour-előnyt mutatott ki az általa készíttetett, szintén szombaton közölt felmérésben. E közvélemény-kutatás szerint a Munkáspárt jelenleg 41 százalékon áll, a konzervatívokat 31 százalék választaná.

A The Times felmérésében a Labour egy hónap alatt 4 ponttal erősödött, a toryk 5 pontot veszítettek.

A közvélemény-kutatások rendre igen jelentős és tartós munkáspárti előnyt mutatnak azóta, hogy Gordon Brown június végén átvette a kormányfői posztot az iraki háborút kísérő – és egyéb – belpolitikai botrányok miatt népszerűtlenné vált Tony Blairtől. Blair tíz évig volt Nagy-Britannia miniszterelnöke.

Brown idő előtt választana?

A brit sajtó és a politikai közvélemény hetek óta hangos azoktól a találgatásoktól, hogy Brown – megerősítendő saját miniszterelnöki mandátumát, és kihasználva a népszerűségi előnyt – idő előtti választásokra készül, és a lapok már csak ennek időpontját találgatják.

A forgalomban lévő lehetséges dátumok egyike október 25., de ehhez – a brit politikában szokásos háromhetes kampányt figyelembe véve – az lenne szükséges, hogy Brown már kedden bejelentse az előrehozott választásokat, és másnap kérje az uralkodótól a parlament feloszlatását. A szombati The Times szerint a kormányfő ettől vonakodik, mert nem akarja a toryk jövő hét eleji éves kongresszusára időzíteni a bejelentést.

A lap szerint valószínűbb, hogy Brown megvárja, amíg a parlament a következő héten visszatér a nyári szabadságról. Ha a kormányfő november 1-jét választja, akkor október 9-én kell megtennie bejelentését, ha november 8-át, akkor október 16-án kell kihirdetnie az előrehozott választásokat.

A brit Munkáspárt kormányzati megbízatása 2010 tavaszáig szól, a törvényerejű brit politikai szokásjog alapján azonban a mindenkori miniszterelnök a törvényhozási ciklus idején belül bármikor, indoklás és a parlament közvetlen hozzájárulása nélkül kiírhatja a választásokat.

A miniszterelnöki poszton történt júniusi váltás után az akkor még népszerűségi előnyben járó konzervatív ellenzék követelte az előrehozott választásokat, azzal, hogy Gordon Brownnak nincs felhatalmazása a hatalomgyakorlásra, mivel a legutóbbi, 2005-ös választásokat a Munkáspárt Tony Blair vezérletével nyerte meg.

Brown annak idején ezt még visszautasította, azóta azonban, hogy a Labour jelentősen megelőzte a torykat, most már a baloldali kormánypártból hallatszanak előrehozott választásokat sürgető hangok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik