Nagyvilág

Tévútra vezetett Blair külpolitikája?

A kormánynak meg kell állnia és végig kell gondolnia, hogy mi az oka annak, hogy a jól megfontolt külpolitikai lépései muszlimok milliónyit fordították Nagy-Britannia ellen – jelentette ki David Miliband brit külügyminiszter, aki Blair egy évtizedes külpolitikáját illette kritikával.

A külügyminiszter szerint Irak problémájára nincs katonai megoldás, és a kormány időről időre akadályokba ütközik, amikor az Irakhoz hasonló közel-keleti országokban ezekkel az eszközökkel próbál békét teremteni – írja a The Guardian című brit napilap szerdai számában.

A brit külügyminiszter, szembe menve a Bush-adminisztráció álláspontjával, felszólította Irak szomszédait, Szíriát és Iránt, hogy kapcsolódjanak be az Irak jövőjével kapcsolatos tárgyalásokba. Miliband szerint ha ezek az államok nem kapcsolódnak be a régió konszolidációs folyamatába, akkor a szunnita-síita harc végigsöpörhet az egész Közel-Keleten.

Elidegenített muszlimok

A külügyminiszter úgy vélte: Blair külpolitikája muszlimok millióit idegenítette el Nagy-Britanniától. Találkoztam fiatal, tanult, pakisztáni fiatalokkal, akik arról beszéltek nekem, hogy a világ muszlim lakosságának nagy része úgy látja, hogy nem megerősíteni, hanem elnyomni akarjuk őket – számolt be Miliband, hozzátéve, hogy a brit kormánynak éppen ezért meg kell állnia, és végig kell gondolnia eddigi stratégiáját.

A tanulság az, hogy a jó szándék nem elég, a közös értékek nem elegendőek, ezeket közös intézményekkel fel is kell karolnunk – fogalmazott. A külügyminiszter a török EU-csatlakozás kérdését hozta fel példának, hangsúlyozva, hogy Európának nem szabadna egy keresztény klub látszatát keltenie.

Washington szerepe

A külügyminiszter megjegyezte, hogy Európa és az Egyesült Államok népszerűtlenebb, mint egy évtizede, de ez nem jelenti azt, hogy Nagy-Britanniának el kellene távolodnia bármelyiktől is. Miliband emlékeztetett, hogy a többi államhoz képest még mindig az Egyesült Államok rendelkezik a legnagyobb hatlommal a jó célok eléréséhez.

A dárfúri konfliktussal kapcsolatban úgy vélekedett, hogy a békefolyamat nagyrészt Kínától, Szudán legnagyobb olajpartnerétől függ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik