Nagyvilág

Az unió szembeszállt Sarkozyvel

Az Európai Unió jövőbeni szerkezetéről, az unió határairól nem a Nicolas Sarkozy francia elnök által javasolt, úgynevezett bölcsek tanácsának, hanem az EU demokratikusan választott intézményeinek kell döntenie - hangsúlyozta kedden José Manuel Barroso. Az Európai Bizottság elnöke szembeszállt Sarkozy török csatlakozással kapcsoaltos álláspontjával is.

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lapnak adott nyilatkozatában Barroso meglehetős fenntartásait hangoztatta a francia államfő javaslatával szemben.


Felesleges a bölcsek tanácsa

Sarkozy a közelmúltban indítványozta egy tekintélyes európai politikusokból álló testület felállítását abból a célból, hogy a szóban forgó “bölcsek tanácsa” határozza meg az unió fejlődésének kereteit. Barroso szerint az elképzelés nem rossz, de a jövőbeni irányokkal, illetve célokkal kapcsolatos döntéseket az EU intézményeinek kell meghoznia.



Az unió szembeszállt Sarkozyvel 1

Barroso megpróbálja Sakozyt az unió által vállalt célok felé terelni (MTI/EPA)



Nicolas Sarkozy néhány héttel ezelőtt, a Merkel német kancellárral tartott találkozón állt elő az indítvánnyal. Elképzelése szerint a testület mintegy 10-12, “nem aktív” politikusból állna, s mintegy két éven belül javaslatokat tenne az unió – általa optimálisnak tartott – szerkezetére és fejlődésének irányaira. Barroso – mint az interjúból kitűnt – diplomatikus formában ugyan, de egyértelműen a “bölcsek tanácsa” ellen foglalt állást. Sarkozy magyarországi látogatása alkalmával is szóba hozta a bölcsek tanácsát, melyet Gyurcsány Ferenc támogatásáról biztosított.


Török csatlakozás: a nagy dilemma

Az Európai Bizottság elnöke élesen szembeszállt a francia államfő Törökországgal kapcsolatos álláspontjával. Nicolas Sarkozy a közelmúltban több alkalommal is elutasította Ankara csatlakozását. Ezzel összefüggésben Barroso most mindenekelőtt arra emlékeztetett, hogy a tagállamok egyhangúan a Törökországgal való csatlakozási tárgyalások mellett döntöttek.

Az unió hitelképessége forog kockán, ha a vállalt kötelezettségeket egy esetleges kormányváltozás után bármelyik tagországban megkérdőjelezik – jelentette ki a portugál politikus, Sarkozy ellenében határozottan hangsúlyozva: a török csatlakozásról a tárgyalások fényében kell dönteni, s nem azt megelőzően. A végső döntés amúgy is annak függvénye, hogy Törökország milyen mértékben tesz eleget a belépés követelményeinek, illetve az unió készen áll-e a további bővítésre – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik