Nagyvilág

Távozó és új miniszterek az orosz kormányban

Vlagyimir Putyin elnök új kinevezéseket tett közzé az orosz kormány hétfő esti ülésén: beszédéből kiderült, hogy három miniszter távozik a kormányból German Gref, Vlagyimir Jakovlev és Mihail Zurabov személyében. Alekszej Kudrin pénzügyminiszter pedig a miniszterelnök helyettesének tisztségét is betölti.

Távozott German Gref gazdaságfejlesztési és kereskedelmi miniszter, helyére Elvira Nabiulina lép, s mint Vlagyimir Putyin elmondta, némileg átalakították a minisztérium feladatkörét. Az 1963-ben született Nabiulina legutóbb a Stratégiai Fejlesztések Intézete Alapítvány alelnöke volt. Moszkvában szerzett közgazdász-diplomát, már a Szovjetunió idejében is magas állami tisztségeket töltött be, s azóta volt többek között a gazdaságfejlesztési és kereskedelmi miniszter helyettese is.

Jakovlevnek és Zurabovnak is mennie kellett

Ugyancsak távozott Vlagyimir Jakovlev regionális fejlesztési miniszter, a tárca új vezetője Dmitrij Kozak lett. Ő 1958-ban született, a leningrádi egyetemen szerzett jogi diplomát a leningrádi városi tanácsnál, majd a szentpétervári polgármesteri hivatalban töltött be vezető tisztségeket. 1999-től az orosz kormány apparátusának helyettes vezetője, később miniszteri rangban vezetője lett, 2000-től az elnöki adminisztráció vezetőjének helyettese, 2003-tól vezetője, 2004-től újra miniszteri rangban a kormány apparátusának vezetője volt.

A rendkívül népszerűtlen Mihail Zurabov egészségügyi és népjóléti miniszter helyére Tatjana Golikovát, nevezték ki, aki eddig Kudrin helyettese volt a pénzügyminisztériumban, s az Eho Moszkvi rádióállomás szerint Viktor Hrisztyenko ipari és energiaügyi miniszter felesége. Golikova 1966-ban született, Moszkvában szerzett közgazdász végzettséget. 1990 óta dolgozott a pénzügyminisztériumban, ahol 2004-ben nevezték ki a miniszter helyettesévé.

A nyugdíjakat is megemelték

Egyelőre nem világos, hogy az elnök elfogadta-e a védelmi miniszter lemondását. Anatolij Szergyukov azért ajánlotta fel távozását, mert a felesége Viktor Zubkov kormányfő egyetlen lánya. Emellett két új állami bizottságot alapítottak: az egyik az ifjúság ügyeivel, a másik a halászattal foglalkozik. Putyin beszédében kijelentette: számít rá, hogy a megújult kormány Viktor Zubkov vezetése alatt eléri az ország fejlődése szempontjából fontos feladatok megoldását.

Az elnök hétfőn aláírt egy törvényt, amely kimondja, hogy október 1-jétől megemelik a munka után járó nyugdíjak minden fajtáját, köztük a rokkantsági nyugdíjat is. Putyin a kormány feladatává tette, hogy a nyugdíjról szóló törvényben általa végrehajtott változtatásokat megvalósítsa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik