Nagyvilág

Bush összefogásra szólította az iraki pártokat

George Bush amerikai elnök biztosította kedden Núri al-Máliki iraki kormányfőt, hogy szilárdan számíthat az amerikai támogatásra.

A két államférfi hozzávetőleg egyórás megbeszélést tartott New Yorkban, ahol mindketten részt vettek az ENSZ-közgyűlés ülésszakának nyitóülésén. Bush felszólította az iraki politikai pártokat a tanácskozás után tartott sajtóértekezleten, hogy tegyék félre nézeteltéréseiket, és fogadjanak el egy sor fontos törvényt az arab ország politikai stabilizálása érdekében.

Hangot adott gyanújának, hogy némelyik iraki politikai párt gátolni igyekszik e törvények megszületését, mert külön előnyt remél magának ilyen magatartásától, de nem nevezett meg egyetlen pártot sem, és nem tért ki részletekre. Úgy vélekedett viszont, hogy Máliki kormányának is többet kellene tennie a nemzeti megbékélésért, a felekezeti megosztottság, ellenségeskedés sebeit begyógyító törvények elfogadásáért.

Sem Bush, sem Máliki nem beszélt arról az újságírók előtt, hogy szóba került-e köztük az a múlt hét eleji bagdadi incidens, amelyben a Blackwater amerikai biztonsági magáncég fegyveresei 11 iraki civilt öltek meg, miután egy amerikai diplomáciai konvoj elhaladásakor robbanás hallatszott. Az eset megterhelte az amerikai és az iraki kormány viszonyát. Az iraki kormány visszavonta a Blackwater működési engedélyét, s Máliki követeli, hogy az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége ne vegye többé igénybe a Blackwater szolgálatait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik