Nagyvilág

Markó: új honfoglalás előtt állunk

„Döntő fontosságú az erdélyi magyarság európai parlamenti képviselete, mivel így nyer bizonyítást, hogy Románia nem nemzetállam – hangsúlyozta Markó Béla RMDSZ-elnök Kolozsváron, az RMDSZ hétvégi országos önkormányzati konferenciáján. Markó szerint Koszovó függetlensége precedenst teremthet az erdélyi autonómia-törekvések számára.

Nem szabad elfogadnunk azt a bűnös demagógiát, miszerint a másfél év múlva következő EP-választásokig nem is fontos a brüsszeli jelenlét – idézi Markó Béla szavait a Kronika című romániai magyar napilap. Ha egymással versengünk, azzal csak azt érjük el, hogy románok fognak képviselni minket Európában: azt bizonyítjuk, hogy Románia igazi, valós nemzetállam.”

„Új honfoglalás előtt állunk – hangsúlyozta politikai beszámolójában Markó –, most Európát kell elfoglalnunk, ott kell lennünk minél nagyobb súllyal, szakértelemmel, tudással az Európai Parlamentben.” A szövetség elnöke szerint a másfél éves időszakban fontos, a kisebbségekkel és az autonómiával kapcsolatos kérdések dőlnek el, és jelentős költségvetési kérdések is, amelyek meghatározzák majd, milyen és mekkora uniós források válnak hozzáférhetővé a régiók számára.


Most dől el az uniós kisebbségpolitika

Az RMDSZ-elnök azért is fontosnak tartja az EP-képviseletet, mivel Európában most kristályosodnak ki a fontos kisebbségpolitikai elvek. Az Unió is egyre nagyobb szerepet vállal a Koszovó-kérdés rendezésében is, ami Markó álláspontja szerint, ha nem is szolgálhat analógiaként az erdélyi magyarság autonómiatörekvései számára, mindenképpen precedenst teremt. Markó kifejtette, hogy az EP-képviselők a Székelyföld sajátos autonómiáját szorgalmazzák majd, ugyanis az RMDSZ továbbra is kiemelt célként kezeli a székelyföldi fejlesztési régió megteremtését.

A konferencián elfogadott nyilatkozat szerint az RMDSZ – legutóbbi kongresszusi határozatának megfelelően – kezdeményezi a Románia jelenlegi régiós felosztásának megváltoztatásáról szóló közvitát. Ugyanakkor kiemelten támogatja a létrehozott önkormányzati társulásokat, kistérségi társulásokat, határon átnyúló önkormányzati együttműködési társulásokat. Az RMDSZ miniszterei és államtitkárai a tárcák eddigi megvalósításai mellett a különböző fejlesztési tervekre és pályázati lehetőségekre hívták fel a jelenlevők figyelmét. A strukturális és kohéziós alapokon keresztül Románia mintegy 19 millió euróhoz juthat, ehhez azonban megfelelő terveket kell készíteni.


Nemzetállam Románia?

Markó Bélát törvényszék elé állítaná Petru Călian, a Konzervatív Párt (PC) országgyűlési képviselője a kolozsvári önkormányzati konferencián elhangzott kijelentése miatt, amely szerint Románia nem egy igazi, valós nemzetállam. „Az RMDSZ elnöke bizonyára nem ismeri az alkotmány első cikkelyét, amely világosan kimondja: Románia szuverén és független, egységes és oszthatatlan nemzetállam – legalább ennyit tudnia kellene” – nyilatkozta Rompres-nek a honatya.


Cezar Preda, a Demokrata Párt (PD) alelnöke szerint az egykori miniszterelnök-helyettes téved, amikor kétségbe vonja Románia nemzetállamiságát, Markó kolozsvári nyilatkozatát csupán kétségbeesett figyelemfelkeltésnek minősíti. „Az utóbbi időben az RMDSZ csúcsvezetősége valósággal könyörög a szavazók bizalmáért, hogy megtarthassa helyét a román parlamentben, és hogy képviselőt küldhessen Brüsszelbe. A romániai magyarságért és egyáltalán az országért kifejtett tevékenységük által előbb-utóbb önmaguk alól rúgják ki a széket” – nyilatkozta a demokraták alelnöke az állami hírügynökségnek.

A konferencián bejelentették: az RMDSZ szerdán nyújtja be az Országos Választási Irodához a 45 nevet tartalmazó végleges EP-jelöltlistáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik