Nagyvilág

Izrael szabadon enged 90 palesztint

Az izraeli kormány vasárnapi döntése értelmében szabadon engednek 90 palesztin foglyot, zömében a Fatahhoz tartozó személyt, hogy ezzel támogassák Mahmúd Abbász palesztin elnököt.

Az intézkedést a ramadán böjthónapra időzítették, másrészt a novemberre tervezett nemzetközi Közel-Kelet-konferencia elé, amelynek előkészítéseként Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter néhány napja a térségben járt.

A foglyok elengedésére Ehud Olmert miniszterelnök tett javaslatot. Ezúttal is csak olyan személyek nyerhetik vissza szabadságukat, akiknek „kezéhez nem tapad vér” és vállalják, hogy kiszabadulásuk után nem vesznek részt Izrael elleni támadásokban. A rabok előreláthatólag szerdán szabadulnak ki – közölte David Baker kormányszóvivő.

Júliusban 250 palesztin foglyot bocsátottak szabadon izraeli börtönökből, ahol így is mintegy tízezernyien vannak. A fogolykérdés az egyik legfontosabb és érzelmektől leginkább áthatott kérdés a palesztinok körében, akik az izraeli megszállás ellen küzdő szabadságharcosokként tekintenek bebörtönzött társaikra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik