Nagyvilág

Irak az ENSZ-ben bízik

Az ENSZ nagyobb iraki szerepvállalásának támogatására szólította fel Irak a szomszédos országokat és nagyhatalmakat. A világszervezet főtitkára szerint a biztonsági helyzet még nem teszi lehetővé az iraki ENSZ-misszió személyi állományának növelését.

Núri al-Máliki iraki miniszterelnök és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár azt követően beszélt erről, hogy a világszervezet New York-i székhelyén mintegy húsz ország és nemzetközi szervezet képviselői áttekintették az iraki helyzetet, az újjáépítés feladatait és az ENSZ szerepét. A zárt ajtók mögött tartott nemzetközi konferencián megvitatták, hogy milyen módon lehet megvalósítani a Biztonsági Tanács 1770-es számú határozatát.

Az augusztus 10-én egyhangúlag elfogadott határozatban a Biztonsági Tanács nagyobb iraki szerepvállalásra kötelezte a világszervezetet, már „amennyiben ezt a feltételek lehetővé teszik”. Egyúttal felhatalmazta az ENSZ vezetőit, hogy a nagyobb szerepvállalás személyi feltételeinek megteremtése végett növeljék az iraki ENSZ-misszió (UNAMI) munkatársainak létszámát.

A nemzetközi konferencia után tartott sajtóértekezleten Ban Ki Mun elmondta: a résztvevők egyetértettek abban, hogy a nemzetközi közösség nem fordulhat el Iraktól, a stabilitás megteremtése közös gond. Rámutatott, hogy a regionális együttműködés létfontosságú a megbékélésre irányuló iraki erőfeszítések megerősítésében és a feszültség kiéleződésének elkerülésében. A világszervezet kötelességének és felelősségének nevezte, hogy segítséget nyújtson Iraknak, s jelezte, hogy a jövőben ENSZ-alkalmazottakat küldhetnek Bászrába és Erbílbe.

Ugyanakkor kénytelen volt elismerni, hogy az iraki biztonsági helyzet túl sok kívánnivalót hagy maga után, így egyelőre nem tervezheti az ENSZ személyi állományának bővítését. A biztonsági helyzet javult ugyan Irakban, de politikailag és társadalmilag nem stabil, sokkal több erőfeszítésre van szükség – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik