Nagyvilág

Az EP-be viszik a székely autonómia ügyét

Székelyföld sajátos autonómiáját fogja szorgalmazni a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az Európai Parlamentben Autonómiáért az EP-ben

A Székelyföld sajátos autonómiáját küzd majd az RMDSZ.jelentette be Markó Béla, a szövetség elnöke.

A szövetség Országos Önkormányzati Konferenciáját követő sajtótájékoztatón a politikus hangsúlyozta: az RMDSZ továbbra is kiemelt célként kezeli a székelyföldi önálló fejlesztési régió megteremtését, fontosnak tartja, hogy az átszervezés nyomán a régiók valóban egy gazdasági és kulturális egységet képezzenek – mutatott rá Markó.

Markó a konferencián a november 25-én esedékes európai parlamenti választásokra utalva kifejtette: az RMDSZ-nek minél nagyobb súllyal, szakértelemmel és tudással kell jelen lennie az Európai Parlamentben. A következő másfél éves időszakban dőlnek el ugyanis fontos kisebbségjogi és autonómiakérdések Európában, de olyan jelentős költségvetési kérdések is, amelyek meghatározzák majd, milyen és mekkora uniós források válnak hozzáférhetővé a régiók számára.

A magyar önkormányzatoknak minél alaposabban fel kell készülniük az uniós támogatások fogadására – hangoztatta az elnök. Leszögezte: szolidáris cselekvésre, a romániai magyarság egységes fellépésére van szükség a brüsszeli magyar képviselet biztosításához.

Az erős képviseletre amiatt is szükség van, mert a tapasztalatok bizonyítják, hogy a beindult pozitív folyamatok még visszafordíthatóak a térségben – mutatott rá Markó Béla. Példaként említette, hogy az elmúlt napokban a szlovák parlament megerősítette a hírhedt Benes-dekrétumokat. Ez Markó szerint részben Magyarország, de az egész Kárpát-medencei magyarság kudarca is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik