Nagyvilág

Zjuganov államosítást, és tervgazdaságot ígér

A stratégiai gazdasági ágazatok államosítását, a távlati állami tervezés visszaállítását és többek között a halálbüntetés újbóli bevezetését ígérte hatalomra jutása esetén Gennagyíj Zjuganov, az orosz kommunista párt ((KPRF) vezetője a párt szombaton kezdődött kongresszusán.

A pártvezető Hét lépés a méltóságteljes jövőbe című programjában az is kilátásba helyezte, hogy – ha pártja lesz hatalmon – az állam monopóliumot vezet be a szeszesitalokra és a dohányárukra, és újból állami ellenőrzés alá vonja az árképzést.

Ugyanakkor azt is ígérte, hogy a kommunisták mindent elkövetnek majd a kis- és középvállalkozások fejlesztése érdekében, a stabilizációs alapot – (amelyet jelenleg nagyrészt külföldi állami papírokban tartanak Vlagyimir Putyin elnök minapi közlése szerint) – visszahozzák Oroszországba és a gazdasági növekedés elősegítésére, valamint az állampolgárok szociális helyzetének javítására fordítják.

Visszavonják azokat a “rossz” törvényeket, amelyek veszélyt jelentenek a nemzetbiztonságra és az állampolgárok szociális jogaira nézve, és visszaállítják a szovjet idők társadalmi juttatásait – hangsúlyozza a program, amely a törvényes rend helyreállítása jegyében előirányozza a halálbüntetés újbóli bevezetését.

Garantálni szándékoznak mindenkinek az ingyenes oktatáshoz és egészségügyi ellátáshoz való jogot, leállítják az oktatási és egészségügyi intézmények privatizálását, és “normalizálják” a helyzetet a tevevízióban, ahol betiltanák a reklámokat.

Végül a kommunisták “széles körű társadalmi vitára és szavazásra” bocsátanának egy új alkotmány-tervezetet, amely “biztosítja, hogy a hatalom munkástanácsokhoz kerüljön”.

A mai helyzetben ugyanis Zjuganov szerint “a kapitalizmus megöli Oroszországot”: az alkotmány értelmében ugyan a népé a hatalom, de az országot valójában “a telhetetlen banditák, a burzsoázia és a bürokrácia irányítja”.

A kongresszuson titkos szavazással jóváhagyják a párt országos és területi listáit a december 2-án tartandó parlamenti választásokra.

A párt egy szeptemberben közzétett felmérés szerint a decemberi alsóházi választáson csaknem megduplázhatja képviselői számát. Jelenleg 47 képviselője van a 450 tagú dumában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik