Nagyvilág

Megbukhat a román kormány

Csak az tűnik biztosnak, hogy a román szociáldemokraták (PSD) a parlament elé terjesztik a kormány elleni bizalmatlansági indítványukat, de e pillanatban még teljesen bizonytalan, hogy ha a kormány megbukik, milyen összetételű kabinet alakulhat majd.

A PSD hétfőn készül benyújtani az indítványt, amely megbuktathatja Calin Popescu Tariceanu kormányát. A legnagyobb ellenzéki alakulatnak azért van esélye leváltani a liberálisokból és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tagjaiból álló kormányt, mert számíthat a Demokrata Párt (PD) és a Liberális Demokrata Párt (PLD) honatyáinak esetleges támogatására – állapították meg a kommentárok.

Hajszálon múlhat

A Romania Libera című napilap emlékeztetett, hogy e három pártnak összesen 241 szavazata van a parlamentben, vagyis nyolccal több, mint amennyire az indítvány elfogadásához szükség van. A Tariceanu-kabinetnek akkor van esélye a túlélésre, ha az említett pártok honatyái közül legalább kilenc az indítvány ellen foglal állást.

Az újság szerint a szociáldemokraták közül öten éppen betegek, Ion Iliescu szociáldemokrata szenátor, volt államfő pedig várhatóan saját pártja javaslata ellen szavaz, hiszen eddig is ellenezte a kormány megbuktatását. Arról nem is beszélve, hogy a PSD-n belül az utóbbi hetekben rétestésztaként nyúlt az indítvány ügye, a pártvezető testületből sokan ímmel-ámmal mentek csak bele elnökük, Mircea Geoana pártütő tervébe.

Bár maga a miniszterelnök, akárcsak liberális pártjának (PNL) illetékesei nyilatkozataikban valószínűtlennek tartják a bizalmatlansági indítvány diadalát, a belpolitikai porondon folyik a találgatás egy esetleges jövendő kormánykoalícióval kapcsolatosan.

Minden szövetség szóba jöhet

Nem tartják valószínűnek, hogy szociáldemokrata kormány alakulhatna, noha a parlamentben ez a párt a legerősebb. A demokraták soraiból jött Traian Basescu államfő ugyanis nem adna ilyen megbízást egyetlen PSD-s politikusnak sem (noha Basescu állítólag ígéretet tett Geoanának, hogy a demokrata képviselők támogatni fogják az indítványt).


Van, aki PD-PLD koalícióra esküszik, amelyet a PSD kívülről támogatna. Mások Theodor Stolojan PLD-elnök vezetésével látnának szívesen egy új kormányt, amely a jövő évben esedékes választásokig szakértőkből állna.

Olyan változat is kering az éterben, miszerint maradna a jelenlegi liberális-RMDSZ koalíció, s abba maguk a szociáldemokraták lépnének be hat miniszteri széket követelve maguknak. A demokrata-szociáldemokrata kormányzati frigyről szóló híreket viszont mindkét párt határozottan cáfolja. Az előrehozott választások lehetőségét sem zárják ki a bukaresti megfigyelők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik