Nagyvilág

Karácsonytól megnyílhatnak a schengeni határok

Az Európai Unió azt reméli, hogy a korábban tervezettnél hamarabb kibővítheti a határellenőrzéstől mentes schengeni övezetet, és karácsonyra már akadálytalanul lehet átutazni az újonnan csatlakozott tagállamok belső, uniós határain is.

Franco Frattini, az Európai Bizottság igazságügyi kérdésekkel foglalkozó alelnöke az unió bel- és igazsági minisztereinek keddi brüsszeli értekezlete alatt újságíróknak elmondta: reméli, hogy novemberben olyan döntést hozhatnak, amelynek értelmében már a karácsony előtti héten megtörténik a “határnyitás” kilenc további, 2004-ben csatlakozott tagország felé.


Jól halad a felkészülés

Ezek közt van Magyarország, a balti államokkal, a Cseh Köztársasággal, Szlovákiával, Lengyelországgal, Szlovéniával és Máltával együtt. Jelenleg a régi EU-tagállamai – leszámítva Nagy-Britanniát és Írországot -, valamint a nem EU-tag Norvégia és Izland részese a schengeni rendszernek. Korábban azt tervezték, hogy a schengeni övezet kibővítése csak december utolsó napján történhet meg. A kilenc új ország felkészülése azonban – állapították meg az EU-illetékesek – jól halad.

Ezek az országok e hónap elején már csatlakozhattak is a schengeni övezet működését segítő, Strasbourgban működő rendőrségi információs adatbázishoz. Magyarország tekintetében – ellentétben a másik nyolc országgal – arra sem volt szükség, hogy a felkészültséget illetően újabb utóellenőrzést tartsanak. Az adatbázis újabb, korszerűbb változata remélhetőleg jövőre állítható üzembe. Az unióban egyébként – részben magyar kezdeményezésre – adatvédelmi keretszabályozás is készül, nem utolsósorban arra tekintettel, hogy a terrorfenyegetés miatt a rendészeti szervek több adat gyűjtését tartják szükségesnek az állampolgárokról, adott esetben például a légi utasokról, és ez a megnövekedett adatgyűjtési igény szabályozott adatvédelmi viszonyokat kíván.


Kanadába is vízum nélkül?

Frattini arról is beszélt, hogy a nyolc EU-országgal – köztük Magyarországgal – szemben vízumkötelezettséget előíró Kanadától azt várja az unió, ez év végéig oldja fel legalább egy ország tekintetében ezt a kötelezettséget, ellenkező esetben felmerül, hogy ne vezessen-e be az unió vízumkötelezettséget a kanadai állampolgárokkal szemben.

Az Egyesült Államok is érvényesít vízumkötelezettséget EU-országokkal szemben, de ott új törvényi szabályozás van, amely a helyzet javulását hozhatja magával. Magyar részről remélik, hogy jövő év közepéig mind Kanada, mind az Egyesült Államok tekintetében előrelépés várható vízumügyben. A miniszteri értekezlethez időzítve kedden írták alá Brüsszelben azt a megállapodást, amelyet az unió kötött öt balkáni állammal – Albániával, Bosznia-Hercegovinával, Macedóniával, Montenegróval és Szerbiával – állampolgáraik vízumbeszerzésének egyszerűsítéséről és olcsóbbá tételéről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik