Nagyvilág

Célba vették Dániát az iszlám fundamentalisták

Dánia az iszlám fundamentalista támadások új célpontjává vált Európában – állítják amerikai és dán hírszerzési források, akik szerint a karikatúrabotrány során megtépázott tekintélyű országban közvetlenül az al-Kaida készít elő európai terrortámadásokat.

Csak szeptemberben nyolc személyt vettünk őrizetbe, akik megpróbáltak bombatámadást végrehajtani az országban – nyilatkozta Jakob Scharf, a dán hírszerzés vezetője, hozzátéve, hogy az elfogott személyek egyikéről már bebizonyosodott, hogy az elmúlt egy évben pakisztáni kiképzőtáborban járt, ahol robbanószerekről kapott képzést.


Washingtoni hírszerzési források rámutattak, hogy a Dániában robbantani készülő radikálisok közvetlen kapcsolatban álltak az al-Kaida vezető személyiségeivel, csakúgy, mint a szeptemberi németországi robbantások esetében. Mindez arra utal, hogy az al-Kaida visszatért, képes katonai kiképzést adni és célzott műveleteket végrehajtani Európában – írja a The New York Times című napilap.


Weboldalakon üzennek

Különbséget kell tenni az al-Kaida ideológiájából inspirációt merítő független terrorcsoportok és a közvetlenül az al-Kaida által szervezett támadások között – mondta a hírszerzés vezetője, hozzátéve, hogy mára egyértelművé vált, hogy a dániai merényletkísérletek az utóbbi kategóriába tartoznak.

Az 5,5 milliós Dánia, bár jelentősen kisebb New York városánál, mégis óriási mértékben kerül említésre iszlámista weboldalakon. A muzulmán weboldalak nagy részét ráadásul dán nyelvre is lefordítják, ami különösen figyelemreméltó, az országban ugyanis viszonylag szűk és vegyes csoport, mintegy 210 ezer muzulmán él. Az iszlámista weboldalak jól mutatják, milyen nagy hangsúlyt fektet a muzulmán világ a Dániában élő hívőkre.


Előretör a radikalizmus

A Politiken című dán napilap szerint a Dániában megkísérelt terrortámadások során elfogott merénylők mindegyike megfordult a Heimdalsgade mecsetjében. Mohammed el-Banna, a Heimdalsgade mecsetjének imámja szerint ez ellen nem sokat lehet tenni, hiszen nem kérhetik el a mecsetben imádkozók személyigazolványát. Az imám szerint a karikatúrabotrány előtt Dániának jó híre volt a muzulmán világban, részben az ország közel-keleti üzleti beruházásai miatt.

A második generációs muzulmán fiatalokkal azonban megváltozott a helyzet, ők már vallási igazolást kérnek azon elhatározásukhoz, hogy Irakba menjenek harcolni az amerikai csapatok ellen – mondja el-Banna. Amikor világossá teszem számukra, hogy erre nincs vallási igazolás, akkor máshova fordulnak bátorításért – mondja.

Az ország két éve került az iszlám terrorcsoportok érdeklődésének középpontjába, amikor ellentmondásos karikatúrákat közölt Mohamed prófétáról, világméretű felháborodást keltve. Az ország nemcsak karikatúrái miatt vívta ki a muszlim világ ellentét, Afganisztánban és Irakban is harcoló alakulatokkal van jelen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik