Nagyvilág

Izrael észak-koreai atomtöltetet támadott Szíriában

Észak-koreai nukleáris alapanyagokat rejtő raktárt semmisíthetett meg minapi, rejtélyek övezte szíriai rajtaütése során az izraeli légierő - írta izraeli és amerikai forrásokat idézve a The Sunday Times.

Szíriai bejelentés szerint – amelyet amerikai részről is megerősítettek – izraeli harci repülőgépek szeptember 6-án hatoltak be a szír légtérbe. Izrael az akció tényét sem ismerte el hivatalosan, de a vezető brit lap részletes beszámolója szerint összehangolt támadásról volt szó, amelyet izraeli kommandósok a földről segítettek.

A The Sunday Times forrásai szerint a rajtaütést már tavasz óta tervezték. Ennek előzményeként Meir Dagan, az izraeli hírszerzés, a Moszad vezetője bizonyítékokat tárt Ehud Olmert kormányfő elé arról, hogy Szíria “nukleáris eszközt” akar vásárolni Észak-Koreától.

Dagan attól tartott, hogy egy ilyen eszközt észak-koreai fejlesztésű Scud-C rakétára lehet majd szerelni. “Ez lett volna Szíria pusztító erejű meglepetése Izrael számára … azt már jó ideje tudjuk, hogy Szíriának halálos vegyi robbanótöltetei vannak Scudokon, de Izrael nem tudna létezni annak ismeretében, hogy (Szíriának) atomtöltete is van” – mondta a brit lap izraeli forrása.

A beszámoló szerint az izraeli légierő egy szárazföldi kommandója már egy nappal a támadás előtt a helyszínen volt, elhelyezkedett a nagy földalatti raktár közelében, és lézerirányítással segítette az érkező F-15-ösöket. Hírszerzési források “igen sikeresnek” nevezték az akciót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik