Nagyvilág

Az iráni elnök megkapta az amerikai vízumot

Az iráni elnök a Washington és Teherán között fennálló feszültségek ellenére megkapja az amerikai beutazási vízumot az ENSZ-közgyűlés őszi ülésszakának jövő heti megnyitójára - közölte a washingtoni külügyminisztérium.

Mahmúd Ahmadinezsád kíséretében állítólag 130 iráni tisztviselő érkezik New Yorkba. Az amerikai külügyminisztériumnak a terrorellenes intézkedéseket irányító belbiztonsági tárcától kell kérvényeznie az iráni elnök beutazásának engedélyezését. Ahmadinezsádot ugyanis többen azzal vádolják, hogy részt vett a teheráni amerikai nagykövetség elleni 1979-81-es túszejtési akcióban, és amíg az ügy nem zárul le, elvben nem kaphatna vízumot.

Ahmadinezsád tavaly ellátogathatott New Yorkba, az Egyesült Államok azonban nem engedélyezte a beutazást tizenöt iráni újságírónak, aki az elnököt kísérte volna el az ENSZ-közgyűlésre.

A teheráni külügyi szóvivő akkor “határozottan elítélte, hogy az Egyesült Államok visszaél vendéglátó szerepével és a vízumokkal”. Golam Ali Hadad-Adel, az iráni parlament elnöke 2005-ben hasonló okokból nem tudott részt venni az ENSZ-közgyűlés ülésszakán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik