Nagyvilág

Rice reméli a gyors magyar vízummentességet

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter reményét fejezte ki pénteken Washingtonban Göncz Kinga külügyminiszternek, hogy Magyarország még a jelenlegi elnöki ciklusban, vagyis 2009 január végéig bekerül a vízummentességet élvező országok körébe.

Göncz Kinga pénteki washingtoni tárgyalásai után a magyar sajtó képviselőinek elmondta: látogatásának egyik legfontosabb célja volt a továbblépés vízumügyben. A magyar diplomácia vezetője elmondta, hogy az elutasított vízumkérelmek aránya Magyarország esetében ugyan még egy kicsivel az amerikaiak által megszabott 10 százalékos küszöb felett van, de “meredeken megy lefelé”. Mint megtudta, esetleg elképzelhető lesz az Egyesült Államokban egy olyan törvénymódosítás, amely némi mozgásteret nyújt majd az elnöknek ahhoz, hogy eldönthesse, melyik ország kapja meg a vízummentességet.


Rice reméli a gyors magyar vízummentességet 1

A két külügyminiszter diplomáciai pózban (Fotó: MTI)



A külügyminiszter az amerikai belbiztonsági tárca államtitkárával aznap megállapodott: Magyarország és az Egyesült Államok között a közeljövőben folytatódnak a szakértői tárgyalások vízumügyben, előkészítik a következő lépéseket.

Köszönet a kubai menekültekért

Rice megköszönte Magyarországnak a kubai menekültek befogadását. A két miniszter egyetértett: a magyarországi békés rendszerváltás – amelynek lényege, hogy az ellenzék és az egyetlen párt képviselői annak idején meg tudtak állapodni a többpárti demokrácia szabályairól – mintául szolgálhat olyan országoknak, amelyek ilyen irányba készülnek elindulni. Az MTI kérdésére válaszolva Göncz Kinga kifejtette: Rice tulajdonképpen azt kérte, hogy “Magyarország maradjon elkötelezett ezen a területen”.

Az amerikai és a magyar külügyminiszter tárgyalásain kiemelt téma volt Koszovó ügye. Göncz Kinga hangsúlyozta, amerikai részről is felmerült, hogy az európai egység nagyon fontos. Egyetértettek abban, hogy a 120 napos tárgyalás “nagyon fontos esély” jelent abból a szempontból, hogy mi fog történni, “valami megmozdult”.

Nem aggódtak Magyarországért

Arra az újságírói kérdésre, hogy felmerültek-e a tárgyalások során a Magyar Gárda megalakulásával kapcsolatosan vagy egyéb vonatkozásban aggodalmak, Göncz Kinga azt mondta: “Semmi aggodalom nem fogalmazódott meg, jó hangulatú beszélgetés volt”.

Göncz Kinga rövid vizitet tartott, csütörtökön érkezett ki az Egyesült Államokba és pénteken már vissza is utazott, de találkozott Jim Jeffrey helyettes nemzetbiztonsági tanácsadóval és Dan Fried külügyi államtitkárral is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik