Nagyvilág

Zubkov lehet Putyin utódja?

Az elemzők számára sem egyértelmű, mi a terve Vlagyimir Putyinnak az ismeretlenségből előrángatott új miniszterelnökével, Zubkovval. Vannak, akik az orosz elnök utódját látják benne, sokan úgy vélik azonban, hogy Szergej Ivanov első miniszterelnök-helyettes lesz az utód.

Aligha gondolta Viktor Zubkov, hogy szeptember 15-én, hatvanhatodik születésnapján, miniszterelnökként fogadja majd a gratulációkat. Mások még nála is kevésbé számítottak kinevezésére, annak ellenére, hogy nagyjából három héttel ezelőtt Vlagyimir Putyin elnök kellemes meglepetései közt említette, hogy milyen jól megszervezte a Szövetségi Pénzügyi Felügyelet munkáját.

Zubkov annak idején egyenesen az elnök fölkérésére került a közbeszédben csak pénzügyi felderítésként emlegetett szervezet élére. Itt legfőbb dolga a korrupció visszaszorítása és a pénzmosás megakadályozása volt a kinevezett miniszterelnöknek.

Elég, ha Putyin tudja, ki ő

A világ és az orosz közvélemény jelenleg a következő kérdést teszi fel: “Ki ez a Zubkov?” (fölidézve azt a 2000. januári hétvégét, amikor a davosi világgazdasági fórumon a “Who is Mr Putin?”, azaz “Ki az a Mr Putyin” kérdéssel bombázták az orosz delegáció tagjait). Valójában azonban mindenki tisztában van vele, elég ha Vlagyimir Putyin tudja, kicsoda, és főképp, mire használható Viktor Zubkov.

Márpedig Oroszország elnöke valamikor a kilencvenes évek elején együtt dolgozott vele, és kapcsolatuk azóta töretlen. Olyannyira közel állnak egymáshoz, hogy Zubkov állítólag tegezi Putyint, aki viszont tisztelete jeléül magázza őt – orosz földön ez nem szokatlan. Beavatottak úgy tudják, hogy pár éve néhányad magával ő fújta el a gyertyákat Putyin születésnapi tortáján.

Mindenki dícséri

Most, hogy előtérbe került, hirtelen Borisz Grizlovnak, az Állami Duma elnökének is eszébe jutott, kampányfőnökeként milyen kedvező benyomásokat szerzett róla, amikor a kilencvenes évek végén Zubkov harcba szállt a Leningrádi megye kormányzói tisztségéért (mintegy nyolc százalékkal a negyedik helyen végzett).



Zubkov lehet Putyin utódja? 1

Putyin elõre néz – Zubkov vagy Ivanov lesz az utód? (Fotó: MTI)



Az Eho Moszkvi rádió műsorában Vlagyimir Rizskov duma-képviselő – aki ugyancsak személyesen ismeri őt – olyan állami hivatalnoknak nevezte, aki igen fegyelmezett, egyetlen fölösleges szó sem hagyja el a száját, rendesen begombolja zakóját, előírásosan hordja nyakkendőjét, végrehajtó miniszteri kvalitásai vannak, és nemcsak arról nem fecseg, amiről nincs tudomása: arról is hallgat, amiről pedig beszélnie kellene.

—-Más a helyzet, mint három éve—-

Putyin három és fél évvel ezelőtt már meglepte a világot, amikor váratlanul menesztette Mihail Kaszjanov miniszterelnököt, és általános meglepetésre a második vonalból nevezte ki az utódot, a nem igazán közismert valamikori kereskedelmi miniszter, akkortájt Oroszország EU-képviselője, Mihail Fradkov személyében. Az indok hasonló volt, mint ma, de akkor elfogadhatóbbnak hangzott: az embereknek joguk van megtudni, milyen kormánnyal kíván együttdolgozni a leendő elnök – Putyin akkor joggal tekinthette magát a közelgő elnökválasztás egyetlen esélyesének.

Ezúttal azonban más a helyzet: két és fél hónap múlva nem elnököt, hanem alsóházat választ Oroszország, és demokráciában a kormányalakítással megvárják a választások végeredményét.


Putyin demokráciája


Putyin ismét ízelítőt adott belőle, hogyan is működik az orosz irányított demokrácia. Ennek a kormánynak – fejtegette az orosz elnök legutóbbi nyilatkozatában – úgy kell működnie, mint a svájci órának: mindennek pontosan úgy kell történnie, ahogy a Kreml mai gazdája gondolja.


Putyin választása azonban mindenkit meglepett: a jól értesül lapok a kormány lemondatásakor még Szergej Ivanov első miniszterelnök-helyettest tartották befutónak. Vajon Zubkov kinevezésével csökkentek-e az egykori hírszerző tábornok esélyei? Megoszlanak a vélemények, és alighanem ez így van rendjén.


—-Ivanov még mindig versenyben van—-


Putyin ugyanis ezzel a döntésével több forgatókönyv előtt nyitott utat. A német Die Welt címűlap rögtön öt változatot is elemez szeptember 13-i számában. Így a lap szerint elképzelhető, hogy Ivanov lesz az elnök utódja, de a Welt szerint eshet a választás egy olyan jelöltre is, aki az egymással szembenálló csoportok egyikének sem felel meg, és akkor mindenki azon lesz, hogy minden maradjon a régiben. Ehhez már csak azt a helyzetet kell előidézni, amelyben egyszerűen nincs más választás, mint mindent érintetlenül hagyni.


Közvetve Ivanov esélyeit erősítette meg Zubkov parlamenti föllépése is: a hadiipar fejlesztését hangsúlyosan említette, és az sem mellékes körülmény, hogy az új miniszterelnök egy szem lányának az Ivanov-utód (és bizalmas) Szergyukov védelmi miniszter a férje. Általánosnak mondható hát a vélekedés, hogy Zubkov kinevezésével az Ivanov-csoport nyerte a legtöbbet.


Mindegy az utód személye?

A mai Oroszország egy merő Bizánc – fejtegette az Eho Moszkvi rádióban Vlagyimir Rizskov. Három-öt ember ismeri csak a forgatókönyvet, amely menetközben is formálódik. Különféle változatok vannak, és bármelyiket kipróbálhatják.


Rizskov is megpendíti azt a lehetőséget, hogy az utód (mindegy, hogy ki), egy-két évig marad csak, aztán előre hozott választások lesznek, és megint jön Putyin, merthogy az orosz alkotmány csak azt mondja ki, hogy „egy és ugyanazon személy nem töltheti be az Oroszországi Föderáció elnöki tisztségét egymás után két időszaknál többször”. Kis szünet beiktatásával azonban kezdődhet minden elölről.


Könnyen kidobható miniszterek


A miniszterelnök-cserével lehetőség adódik, hogy könnyedén, politikai kényelmetlenségek nélkül szabaduljanak meg azoktól a miniszterektől, akik valamiért terhesek – Zubkov péntek délutáni szavai után Zurabov egészségügyi és szociális miniszter alighanem máris csomagol, a közvélemény-kutatók pedig ennek nyomán kezdhetik számolgatni az új kormányfő piros pontjait, hiszen a legnépszerűtlenebb politikusnak köt útilaput a talpára.


Kimaradhatnak továbbá az új orosz kormányból azok, akik nem annyira a széles publikumnak, mint inkább a Kremlnek kényelmetlenek – és egy kormányátalakítással tőlük is kényelmesen lehet majd megszabadulni; új műsor, új férfiak.


Marat Gelman politológus utalt egy másik szempontra is: Mihail Fradkovból hiányzott az a keménység, amelyet Vitor Zubkovból kinéz a régi ismerős és barát Vlagyimir Putyin: ő alighanem húz majd egy-kettőt a csavarokon. És talán az is nyom valamit a latban, hogy pénzügyi fő- felderítőként Zubkovnak van néhány olyan adu a kezében, amelyet bármikor kijátszhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik