Nagyvilág

Brüsszelbe tart Stoiber

A bajor miniszterelnöki posztról, illetve a német Keresztényszociális Unió (CSU) elnöki tisztségéről a hónap végén leköszönő Edmund Stoiber elfogadja José Manuel Barroso európai bizottsági elnök ajánlatát, s Münchenből Brüsszelbe költözik – közölték pénteken Stoiberhez közel álló, CSU-források.

Az idézett források arra az előző nap ismertté vált értesülésre reagáltak, amely szerint Barroso felajánlotta a német konzervatív politikusnak, hogy vállalja el egy felállítandó, független munkacsoport vezetését, amely az adminisztratív terhek, azaz a bürokrácia leépítésével kapcsolatban mindenekelőtt tanácsadói feladatokat látna el. A 66 éves Stoiber ezzel elsősorban Günter Verheugen ipari biztos munkáját segítené.

A CSU vezetése örömmel fogadta a brüsszeli ajánlatot. A párt több magas rangú politikusa arra utalt: a nagy kormányzati tapasztalatokkal rendelkező Stoiber mindenképp alkalmas a feladat ellátására.

A visszavonulását már idén januárban bejelentő Stoiber számára ez már a második brüsszeli ajánlat. A bajor politikus számára 2004-ben közvetve az Európai Bizottság elnöki tisztségét ajánlották fel, amit melegen támogatott az akkor hivatalban lévő szociáldemokrata kancellár, Gerhard Schröder is. Stoiber azonban akkor úgy döntött, hogy a CSU vezetését, illetve a tartományi kormányfői posztot nem cseréli fel a brüsszeli hivatalért.

Müncheni értesülések szerint CSU-körökben az öröm mellett némi megkönnyebbülés is tapasztalható. A kisebbik konzervatív párt vezető politikusai ugyanis az elmúlt időszakban érezhetően aggódtak amiatt, hogy Stoiber hivatalos leköszönése után sem vonul teljességgel vissza, s a háttérből igyekszik majd befolyásolni a CSU, illetve a tartományi kormány – s ezen keresztül az utódok – politikáját. Brüsszelből ezt nehezebben teheti majd meg.

A nagyobbik konzervatív párt, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyelőre nem reagált a brüsszeli értesülésre. Az ellenzéki pártok egyelőre csupán tartományi szinten és meglehetős iróniával foglaltak állást. Az Európai Bizottságnak az új tisztségre sikerült egy olyan személyt találnia, aki sokat beszélt a bürokrácia leépítéséről, de ezért valójában semmit nem tett – fogalmaztak a Bajorországban egyaránt ellenzékben lévő Zöldek és a szociáldemokraták.

Szinte bizonyos, hogy Stoiber utódja a bajor kormányfői poszton Günter Beckstein tartományi belügyminiszter lesz, míg a CSU elnöki tisztségére Erwin Huber gazdasági miniszter a legesélyesebb jelölt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik