Nagyvilág

A terrorizmus melegágyává vált Közép-Ázsia

Közép-Ázsia egyre inkább a nemzetközi terrorizmus felvonulási területévé válik - vélekedtek német biztonsági szakértők, akik a térség törékeny belpolitikai viszonyaival magyarázzák.

A szakértők úgy látják, Üzbegisztán, Türkmenisztán és Tádzsikisztán belátható időn belül a terroristák fő kiképző helye lehet, átvéve – de legalábbis kiegészítve – az eddigi “hagyományos” helyszínek, azaz Pakisztán és Afganisztán szerepét. Német hírszerző szervek már jó ideje felfigyeltek erre a jelenségre, amit meglehetős aggodalommal kísérnek.


Eddig elsősorban Pakisztán – korábban Afganisztán – számított a terrorista kiképzés fő központjának, az elmúlt időszakban azonban mind több az arra utaló jel, hogy ezt a szerepet az egykori Szovjetunióhoz tartozó közép-ázsiai köztársaságok veszik át. Az idézett szakértők szerint az említett három ország egyes térségei a földrajzi adottságok, illetve a rendkívül fejletlen infrastruktúra miatt a hatóságok számára nehezen megközelíthetők, ugyanakkor épp ezért különösen alkalmasak a terroristák számára lehetséges visszavonulási, továbbá képzési területként. Ezen túlmenően a három ország törékeny belpolitikai viszonyai miatt is a terrorizmus ideális fellegvára lehet.


Németországban közben a merényletkísérletek kapcsán sajátos vita bontakozott ki az iszlám vallásra áttért személyek megfigyeléséről annak kapcsán, hogy a múlt héten letartóztatott három személy közül kettő az iszlámra áttért német állampolgár volt. Több konzervatív politikus ennek nyomán sürgette az iszlámra áttérők hivatalos regisztrálását, amit mind a koalíciós partner szociáldemokraták, mind az ellenzéki pártok a leghatározottabban elutasítottak. Monika Harms szövetségi főügyész szigorú jogállami korlátozások mellett sürgette az internet fokozottabb ellenőrzését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik