Nagyvilág

Indulna az elnökségért az orosz kormányfőjelölt

A Vlagymir Putyin által tegnap kormányfőnek jelölt Viktor Zubkov változtatásokat szerezne végrehajtani a kabinetben és nem zárta ki, hogy indul a jövő évi orosz elnökválasztáson.

Ha eredményeket érek el kormányfőként, akkor nincs kizárva, hogy indulok az elnöki posztért is – idézte Zubkov nyilatkozatát a Financial Times. Elemzők korábban arra számítottak, hogy a politikai életben ismert személyt jelöl majd kormányfőnek Putyin.

A kormány struktúrája nem ideális, és az adminisztratív reformok sem voltak hatásosak, éppen ezért szerkezeti átalakításra lesz szükség – nyilatkozta Zubkov. Az Izvesztyija című napilap gazdasági forrásokra hivatkozva úgy vélte, hogy a liberális gondolkodású gazdasági miniszter, German Gref hamarosan távozik a kormányból, helyét pedig az állami VTB Bank vezérigazgatója, Andrej Kosztyin veheti át.

Gref próbálta az orosz piacot a magánszektor felé nyitni, számos alkalommal szembe találta magát az erős államhatalmat védő hivatalnokokkal.


Viktor Zubkov jelöléséről pénteken szavaz az orosz Duma. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán felkérte a távozó miniszterelnököt, Fradkovot, hogy utódja beiktatásáig maradjon hivatalában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik