Nagyvilág

Megszűnhet a komáromi magyar egyetem

Megszüntetheti a szlovák oktatási tárca az egyetlen szlovákiai állami magyar felsőoktatási intézményt, a révkomáromi székhelyű Selye János Egyetemet – írta szerdán a pozsonyi Pravda.

A lap értesülése szerint a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párthoz (SNS) tartozó oktatási miniszter, Ján Mikolaj olyan új szabályzók előkészítésén dolgozik, amelyek nyomán a magyar egyetemet olyan szakiskolává fokozhatják le, hogy az a jövőben se magiszteri, se doktori tudományos fokozatokat ne ítélhessen oda hallgatóinak.

Mint a lap írta, hasonló sorsra juthat a rózsahegyi (Ruzomberok) Katolikus Egyetem is, mert a minisztérium a humán irányzatú oktatással szemben a műszaki irányt részesítené előnyben. A tárca az oktatási törvényt úgy készül módosítani, hogy a Szlovákiában működő felsőfokú oktatási intézményeket három csoportba rangsorolja, s a legkevesebb állami támogatásra jogosultak csoportjába tenné a révkomáromi intézményt.

Mikolaj egyelőre nem nyilatkozott részletekről, de azt megerősítette, hogy a révkomáromi és a rózsahegyi egyetem a harmadik csoportba tartozó szakiskolává fokozható le. Valóban „gondba kerülhetnek azok az iskolák, amelyek többet szentelnek a hallgatók verbuválására, mint a tudományra és a kutatásra” – idézte a minisztert a lap.

Albert Sándor, a Selye János Egyetem rektora azt mondta, mindent megtesznek azért, hogy a tárca terve ne valósuljon meg. A rózsahegyi rektor, Boris Banári nem kommentálta a tárca tervét. A magyar rektor emlékeztetett arra, hogy a napokban a negyedik tanévét megnyitó Selye egyetem református teológiai karán már doktoranduszok is vannak, s ez az egyik garancia arra, hogy az egyetem ne eshessen vissza a szakiskola szintjére.

Szigeti László, az előző kormány MKP delegálta oktatási minisztere emlékeztetett arra, hogy a magyar egyetem törvény által jött létre, ennek megfelelően a lefokozását is csak a parlament szentesítheti, de mint mondta, az MKP képviselői mindent megtesznek majd a Selye János Egyetem megmaradásáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik