Nagyvilág

Tovább nő az amerikai csapatok létszáma Irakban

Miközben Washingtonban a politikusok már múlt időben beszélnek George Bush iraki csapaterősítési politikájáról, az amerikai erők létszáma az arab országban folyamatosan növekszik.

A legtöbb amerikai hírforrás úgy számol be az amerikai elnök által januárban meghirdetett csapatbővítési „hullámról”, hogy azt február és június között végrehajtották: a létszám nagyjából 30 ezer fővel mintegy 160 ezer főre emelkedett.

A Pentagon hétfői közlése szerint a most 168 ezer főre rúgó csapatok nagysága azonban október közepén fog „tetőzni”: akkor 172 ezer amerikai katona fog állomásozni Irakban. Richard Sherlock vezérőrnagy, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának műveleti igazgatója közölte: egyfajta „átmeneti” létszámnövekedés fog történni, hogy elérhessék a felkelés elfojtásával kapcsolatban kitűzött célokat. A haderő nagysága azután 160-162 ezer főre vissza fog csökkeni; a 172 ezer fős létszámot előreláthatólag decemberig fogják fenntartani.

Az Irakban állomásozó amerikai haderő nagysága 2006 folyamán 126 ezer és 135 ezer fő között mozgott. Azt megelőzően 2005 januárjában érte el a 160 ezres csúcsot.


David Petraeus tábornok, az amerikai csapatok főparancsnoka úgynevezett bagdadi helyzetjelentését ismertetve hétfőn a washingtoni kongresszusban közölte: mintegy 30 ezer fős létszámcsökkentés lehetséges 2008 augusztusáig anélkül, hogy fel kellene adni az eddig elért biztonsági eredményeket. Ez azt jelenti, hogy nyár végére a tervek szerint 130 ezer főre csökkenhetne a csapatok mérete.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik