Nagyvilág

Romániai számot hívogatott a 9/11 akciófőnöke

A 2001. szeptember 11-i terrortámadás műveleti főnöke, Mohammed Atta a merénylet előtt 18 hónapig egy Romániában regisztrált telefonszámot hívogatott – értesült a Libération című francia napilap.

A Libération című francia napilap keddi számában egy amerikai igazságügyi jelentésre hivatkozik, amely bemutatja a 2001. szeptember 11-i tragédiát okozó 19 öngyilkos merénylő tevékenységét. A dokumentum szerint Mohammed Atta, a merényletsorozat összehangolója egy Romániában regisztrált telefonszámot is használt.

Marius Bercaru, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) szóvivője szerint Mohammed Attának nem volt kapcsolata romániai személlyel. Ioan Talpes, Iliescu nemzetbiztonsági tanácsadója szerint viszont 2001-ben is keringett olyan információ, hogy Mohammed Atta romániai telefonszámmal rendelkező személlyel beszélgetett, de szerinte a SRI az egyetlen intézet, amely felvilágosítást adhat ebben a kérdésben.

Ma van hat éve, hogy egy összehangolt terrorista akció keretében repülőgépek csapódtak a New York-i Világkereskedelmi Központba és a Pentagonba. Egy negyedik gép Pennsylvania állam területén zuhant le, feltételezhetően a Fehér Ház felé tartott. Az összehangolt akciókban körülbelül háromezren vesztették életüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik