Nagyvilág

Az amerikaiak bukásnak tartják Irakot

Az amerikai közvélemény többsége bukásnak tartja az Egyesült Államok iraki szerepvállalását egy kedden ismertetett felmérés szerint.

Az amerikaiak 59 százaléka, köztük sok republikánus elkötelezettségű szavazó úgy látja, hogy az iraki háború részleges vagy teljes kudarcként fog bevonulni a történelembe – számolt be a CNN az AP/Ipsos közvélemény-kutatásáról. A hírtelevízió kiemelte: a szondázás adatai ellentmondanak annak a “ragyogó képnek”, amelyet David Petraeus tábornok festett helyzetjelentésében a csapaterősítési taktika sikereiről.

A felmérés szerint a demokratákkal rokonszenvező polgárok 80 százaléka, míg a republikánus érzületűek 30 százaléka beszél bukásról. A válaszolók 28 százaléka tart a teljes kudarctól, és csak 7 százalék vár teljes sikert.

A keddi The New York Times szerint George Bush, illetve David Petraeus tábornok nem képes kiutat mutatni az iraki polgárháború “halálos spiráljából”. Az amerikai elnök ezenkívül, megszegve ígéretét, nem számol be őszintén az iraki helyzetről. Az újság szerint Irak vallási vezetői akkor sem fognak tudni békét kötni, ha az amerikai katonai műveleteknek köszönhetően “lélegzethez jutnak”.

A konzervatív The Wall Street Journal viszont a Demokrata Párt “új vitázási normáit” elítélve élesen kikelt az ellen, hogy egy demokrata párti aktivistacsoport előző nap egész oldalas laphirdetésben Petraeus tábornok nevéből szójátékot farigcsálva árulónak nevezte az Irakban állomásozó amerikai haderő főparancsnokát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik