Nagyvilág

Kitoloncolták a volt pakisztáni kormányfőt

Navaz Sarif volt pakisztáni kormányfőt néhány órával hét éves száműzetése utáni hazaérkezése után kitoloncolták Szaúd-Arábiába.

Sarif hét évi külföldi száműzetés után, Londonból érkezett repülőn Iszlámábádba, ahol korrupciós vádak alapján azonnal őrizetbe vették, helikopteren elvitték a repülőtérről, majd kitoloncolták: felszállították őt a pakisztáni légitársaság Dzsiddába tartó gépére, amely már fel is szállt. Pervez Musarraf államfő hivatalának egyik tisztségviselője megerősítette, hogy Sarifot kitoloncolták, de ő nem árulta el, hogy hová.


A repülőgép landolását követően a volt kormányfőt még a gépen felszólította a bevándorlási hatóság egyik tisztségviselője, hogy adja át útlevelét, és kövesse. Ő azonban ezt megtagadta. Kijelentette, hogy csak munkatársai és hazai hívei kíséretében hajlandó elhagyni a gépet. A konfliktus másfél óra múltán megoldódni látszott, és Sarif átment a repülőtéri épületbe.


Összecsapások fogadták


A volt kormányfő, mielőtt vasárnap este elindult Londonból, figyelmeztetett: lehetséges, hogy Pakisztánba érkezésekor Musarraf kormánya megpróbálja őt letartóztatni vagy kitoloncolni – írja az MTI.


Sarif érkezését megelőzően összecsapás történt a repülőtér környékén az ellenzéki vezető hívei és a rendőrség között, és ennek során lövések is eldördültek, legkevesebb három tüntető és két rendőr megsebesült. A hatóságok ugyanis megakadályozták, hogy a mintegy száz ember a légikikötőhöz menjen. A tömeg megpróbálta erőszakkal áttörni a kordont, mire a rendőrök gumibottal elkezdték őket ütlegelni, és őrizetbe vettek közülük mintegy harmincat.


Választásokra készül


Sarif hatalmát a jelenlegi tábornok-elnök, Pervez Musarraf döntötte meg katonai puccsal 1999-ben. Az államcsíny után sikkasztás, adócsalás és árulás vádjával Sarifot életfogytig tartó elzárásra ítélték, ám a megdöntött kormányfő végül megállapodott a Musarraf-rendszerrel abban, hogy szintén politikus fivérével együtt Szaúd-Arábiába távozik. Navaz Sarif jogát a hazatérésre a pakisztáni legfelsőbb bíróság mondta ki augusztus végén.


Navaz Sarif két ízben – 1990 és 1993 között, valamint 1997 és 1999 között – volt az ázsiai ország kormányfője. Nemrégiben közölte, hogy indulni szándékozik az év végén vagy a jövő év elején esedékes parlamenti választásokon pártja, a Pakisztáni Muzulmán Liga-Navaz élén. A párt Musarraf pártjából, a Pakisztáni Muzulmán Ligából (PML) vált ki.


Musarraf hatalmát meglehetősen kikezdte az Amerika-barátsága és a pakisztáni legfelsőbb bíróság júliusi döntése, mely szerint az elnök által hivatali visszaélés vádjával felfüggesztett legfőbb ügyész visszatérhet hivatalába. Közben folyamatosan támadják őt mind az iszlamisták, mind a demokráciát követelő tömegek.


Egyre népszerűbb


Az év végén esedékes választáson – demokratikus játékszabályok mellett – jó esélye lehet annak, aki Musarrafot támadja. Erre a legtöbb lehetősége a korábbi elnököknek, Benazir Bhuttonak és Navaz Sarifnak van. Ezt megelőzendő Musarraf két évvel ezelőtt kijelentette, hogy a száműzött politikusoknak, mint amilyen Bhutto és Navaz is, nem engedélyezi a hazatérést és a részvételt a 2007-es választásokon. A legfőbb ügyész, a korábban felfüggesztett Iftkar Muhannad Chaudry Navaz mellé állt, amikor kijelentette, hogy joga van visszatérni és részt venni a pakisztáni politikai életben.


Sarif népszerűsége egyre nagyobb, és úgy tűnt, megakadályozhatta volna Musarraf és Bhutto hatalommegosztással kapcsolatos alkuját, amely szerint ejtenék a Bhutto elleni korrupciós vádakat, visszatérne az országba és indulhatna a választásokon, Musarraf pedig a megtarthatná elnöki tisztjét, ha lemond a hadsereg vezetéséről.


Ezt az egyezséget sokan Bhutto szemére vetik, hogy ezzel elárulta a demokratikus erőket. Bhutto szeptember közepén jelenti be hazatérésének időpontját, kérdés azonban, hogy neki milyen fogadtatást szán a gyenge, de még mindig vezető Musarraf.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik