Nagyvilág

Az USA egyoldalúan is elismeri a független Koszovót

Az Egyesült Államok kész egyoldalúan elismerni Koszovó függetlenségét, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsában nem sikerül egyezségre jutni a dél-szerbiai tartomány jogállásáról. Vojislav Kostunica szerb államfő erre úgy reagált: Koszovó tekintetében az ENSZ tartsa féken az Egyesült Államokat.

“A koszovói albánok világosan megmondták, hogy ha nem jön létre megállapodás, maguk fogják kinyilvánítani függetlenségüket” – mondta Kurt Volker európai és eurázsiai ügyekért felelős külügyminisztériumi főcsoportfőnök. Ebben az esetben – mondta az amerikai illetékes – “elismernénk Koszovó függetlenségét, ugyanúgy, ahogy azt, úgy vélem, több más ország is meg fogja tenni, hiszen ez az egyedüli kiút a Balkán számára”.

Volker az első amerikai kormánytisztviselő, aki hivatalosan is megerősítette azt a washingtoni álláspontot, amelyet eddig csak négyszemközti megbeszélgetések során fejtettek ki amerikai illetékesek. Volker szerint Washington természetesen azt reméli, hogy a lehető legnagyobb egyetértés alakul ki az érintett felek között a szerb-albán tárgyalások során, lehetőleg az ENSZ Biztonsági Tanácsa keretein belül rendeződik a tartomány jogállása, hogy a nemzetközi közösség lehető legnagyobb támogatásával valósuljon meg stabil rendezés a Balkánon.

Egységet ígér az EU


Az Európai Unió külügyminiszterei azt ígérték portugáliai értekezletükön, hogy fenntartják egységüket Koszovó státusa ügyében még akkor is, ha kudarcba fullad az utolsó közvetítési kísérlet a szerbek és albánok között.


Luis Amado, az unió soros elnökségét adó Portugália külügyminisztere szerint a legnagyobb kockázat az, ha Európa megosztottnak mutatkozik ebben az ügyben. “Érthetetlen lenne, ha a folyamat végére Oroszország és az Egyesült Államok szilárd álláspontot alakítana ki, Európának pedig nem lenne álláspontja. Minden hitelünket elvesztenénk a külpolitikában” – jelentette ki, hozzátéve, hogy a Viana do Castelóban összegyűlt összes kollégája “ugyanígy érez”.


Kostunica: Amerika fenyeget


Kostunica Kurt Volker kijelentéséből azt a következtetést vonta le, hogy Szerbia közvetlen amerikai fenyegetéssel néz szembe. “Erőpolitikát alkalmazva az Egyesült Államok nyíltan fenyegeti Szerbia, egy nemzetközileg elismert ENSZ-tagállam szuverenitását és területi integritását” – hangzik a miniszterelnök nyilatkozata.


A szerb kormányfő igen erőteljes hangvételű nyilatkozatban a ENSZ-hez fordult, s követelte, hogy a Biztonsági Tanács védje meg Szerbia szuverenitását és területi egységét az Egyesült Államok erőpolitikájától, s biztosítsa 1999-ben hozott, Koszovóra vonatkozó 1244. számú határozata végrehajtását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik