Nagyvilág

Bin Laden nem fenyegetőzik

Oszama bin Laden új videoüzenetében nem fenyegette meg nyíltan az Egyesült Államokat - jelentette a CNN. Az amerikai hírtelevízió egy névtelenséget kérő washingtoni kormánytisztviselőt idézett, aki szerint az al-Kaida terrorszervezet vezérének új videoüzenete sem nyílt fenyegetést, sem támadásra való felhívást nem tartalmaz.

A felvétel másolatát vizsgáló szakértők szerint a video a közelmúltban készült, eredetiségét azonban még nem erősítették meg. Az ABC News – amely megszerezte a felvétel szövegét – arról számolt be: bin Laden azt tanácsolta az amerikaiaknak, hogy csatlakozzanak az iszlámhoz, ha azt akarják, hogy az iraki háború befejeződjön.

A feltételezések szerint az Afganisztán és Pakisztán határtérségében, a hegyekben rejtőző 50 éves terrorvezér a 2001. szeptember 11-i terrortámadások hatodik évfordulója alkalmából intézett üzenetet az amerikai néphez. A CNN jelentése szerint az amerikai kormány valamilyen úton még azelőtt hozzájutott a félórás felvétel másolatához, hogy azt a terrorszervezet “médiarészlege” az által tervezett későbbi időpontban, néhány napon belül nyilvánosságra hozta volna.

Bin Laden üzenetében többször utalt szeptember 11-ére és figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy katonai és gazdasági hatalma ellenére sérülékeny. Igazságtalannak nevezte az amerikai nemzetet. Annak dacára, hogy “a szemet szemért, fogat fogért” hangnemben beszélt, és egyik alapvető üzenete az volt, hogy “a gyilkost meggyilkolják”, nem fenyegette meg nyíltan Amerikát. Tony Fratto, a Fehér Ház szóvivője szerint a felvétel arra bizonyíték, hogy a terroristák tevékenyek, “aktívan próbálkoznak az amerikaiak megölésével, érdekeink fenyegetésével”.

Michael Hayden, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetője azt mondta: bár nem látta a felvételt, az al-Kaida visszanyerte erejét, vezetése ismét azt tervezi, hogy a szervezet “nagy csapást” mérjen az Egyesült Államokra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik