Nagyvilág

Veszélyben az erdélyi magyarok érdeke

Némileg eltérően értelmezik a csütörtöki Tőkés–RMDSZ-találkozó kudarcát a romániai magyar lapok. A bizakodók szerint a tárgyalások folytatása hosszú távú együttműködéshez vezethet, mások szerint viszont az egyezség elmaradása veszélybe sodorja az erdélyi magyarság európai és romániai parlamenti képviseletét is. Sokak szerint Szász Jenő fúrta meg a közös listát.

Szemléletmód kérdése, hogy totális kudarcként kell-e elkönyvelni a Markó Béla és Tőkés László közötti kolozsvári tárgyalás végkimenetelét – írja elemzésében a Krónika című erdélyi magyar lap. Mint a szerző kifejti, az egyeztetések folyamán kiderült: miközben Markó Béláék elsősorban a nemzeti jelöltlistát tekintik prioritásnak, addig a Tőkést támogató szervezetek csupán eszköznek tekintik a közös választási lajstromot az erdélyi magyar rendszerváltás érdekében indított „keresztes háborúban”.

Az RMDSZ tudomásul vette, hogy nem csak ő van

A cikk megfogalmazása szerint félsiker, hogy a júliusban megkezdett tárgyalások során az RMDSZ beismerte: nem tekintheti magát a közösség egyetlen képviseleti szervének, és nem vonhatja kizárólagos monopóliumába a Budapestről és Bukarestből származó közpénzek szétosztását. Tudomásul vette: nem egyedül játszik a belmagyar politikai pályán, ráadásul a bírói sípot sem vindikálhatja magának.


A Krónika szerint az EP-választások kampányának hangnemétől, illetve a megmérettetés eredményétől függ, megvalósul-e Markó és Tőkés fogadkozása, hogy folytatják az együttműködést. Erre igazából a jövő évi romániai helyhatósági és parlamenti választások során lesz szükség, hiszen a megszerzett magyar tanácsosi, polgármesteri, képviselői mandátumok súlya mellett elenyészik a brüsszeli képviseletnek tulajdonított fontosság – írja a Krónika.

Markó Tőkés nélkül is bizakodó

A Transindex szerint magyar–magyar összecsapás előzi meg a romániai európai parlamenti választásokat. A lap Markó Bélát idézve hangsúlyozta: az együttműködés elutasítása veszélybe sodorhatja az erdélyi magyarság EP-képviseletét, mivel az RMDSZ elnöke szerint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökének függetlenként nincs esélye a bejutásra, ám elérheti, hogy az RMDSZ se juthasson brüsszeli mandátumhoz.



Veszélyben az erdélyi magyarok érdeke 1

Tõkés és Markó – összeegyeztethetetlen ellentétek? (Fotó: MTI)

„Meggyőződésünk ugyanakkor, hogy megfelelő kampánnyal az RMDSZ-nek sikerül mandátumot szerezni az Európai Parlamentben” – szögezte le a szövetségi elnök. A Transindex emlékeztet: az RMDSZ állandó tanácsának tagjai pénteki marosvásárhelyi ülésükön döntenek a szövetség választási lajstromának személyi összetételéről, és szinte bizonyos, hogy Markó Bélát választják listavezetőnek.

Tőkés László elsősorban azzal magyarázta a megállapodás elmaradását, hogy miközben az RMDSZ a közös lista létrejöttére koncentrált, az ellenzéki szervezetek szerint a választási összefogás csak akkor jöhetett volna létre, ha megegyezés születik a romániai magyar politikai és közéletben általuk szorgalmazott rendszerváltást illetően.


„Ha most elfogadom az RMDSZ ajánlatát, akkor nagy esély lett volna arra, hogy ne jachtra, hanem léket kapott hajóra szálljak fel, hiszen nem biztos, hogy a szövetség listája sikeres lesz az európai választásokon. Arról nem beszélve, hogy az RMDSZ eddigi története mélypontjára süllyedt, ami főleg az államelnök leváltását célzó népszavazás eredményében nyilvánult meg” – idézte Tőkést a Transindex.

—-Több közös ügy is léket kapott?—-

Az erdélyi lap kiemelte: a tárgyalás kudarca elodázta az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum péntekre tervezett összehívását is. Az RMDSZ ugyanis úgy foglalt állást: ha nem sikerült megállapodni a közös listáról, akkor egyelőre nem aktuális a testület életre hívása. Sőt még az sem biztos, hogy a korábban beharangozottaknak megfelelően Markó Béla és Tőkés László szeptember végén – Tabajdi Csaba magyar EP-képviselő meghívására – részt vesz a kisebbségi intergroup brüsszeli ülésén, és közösen szólal fel a székelyföldi autonómia érdekében.

Ráadásul a két fél nem írta alá azt a határozattervezetet és cselekvési tervet sem, amely vázolja az erdélyi magyar közösség prioritásainak gyakorlatba ültetéséhez szükséges együttműködés kereteit.


Az RMDSZ – elsősorban a kormányban és a parlamentben betöltött pozíciójából adódó lehetőségét kihasználva – többek között vállalta ugyan az olyan ügyek képviseletét, mint a székelyföldi, esetleg partiumi fejlesztési régió kialakítása, a felekezeti oktatás rendezése, a Partiumi Keresztény, illetve a Sapientia Egyetem akkreditálása, a csángók hitéletének biztosítása, a párttörvény módosítása, a román és a magyar közpénzeket kezelő testületek működésének átalakítása, viszont az ellenzék szerint semmi garancia nincs ezek konkrét megvalósítására.

Toró T. Tibor RMDSZ-es parlamenti képviselő, az EMNT-alelnöke például úgy vélekedett: a széles körű megegyezéshez hiányzott az is, hogy az RMDSZ nem volt hajlandó határidőhöz kötötten felvállalni a Székely Nemzeti Tanács autonómia-referendumának támogatását, a választási törvény diszkriminatív előírásainak módosítását, az Erdélyi Magyar Koalíció Pártja megalapítását, valamint a támogatási rendszernek az Erdélyi Magyar Civil Szervezetek Szövetsége által kidolgozott formában történő átalakítását.

Szász Jenő volt a gond?

Az Új Magyar Szó kiemelte: az RMDSZ által kifogásolta, hogy Szász Jenő, a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) elnöke is jelen legyen a megbeszélésen. Tőkés azonban jelezte, személyesen ragaszkodott ahhoz, hogy az őt támogató szervezetek, közöttük az MPSZ vezetői is eljöjjenek a döntéshozatalra.


Az Új Magyar Szó kiemeli: Márton Árpád képviselő szerint Szász Jenő volt az, aki lebeszélte Tőkés Lászlót az egyezségről. „Ha majd valaki elolvassa a közzététel előtt álló RMDSZ-dokumentumokat, amelyben a szövetség megegyezésre tett ajánlata és erőfeszítése egyértelmű, akkor kiderül, hogy Tőkés püspök eleve nem akart egyezséget, vagy sikerült Szász Jenőnek őt az utolsó pillanatban lebeszélni, annak érdekében, hogy ne legyen az erdélyi magyaroknak se Brüsszelben, se a román parlamentben képviselete. Nyilvánvaló, hogy ez a döntés az erdélyi magyar képviseleteket veszélybe sodorja” – véli Márton.

Nincs esély kiegyezésre?

Bíró Béla politikai elemző a lapnak úgy nyilatkozott, hogy véleménye szerint a két fél azért nem tudott megegyezni, mert Tőkés László és az őt támogatók „nem kiegyezni akarnak, azaz részesedni a hatalomból, hanem azt, amivel Markóékat vádolták. Hogy a hatalom kizárólagos birtokosai legyenek”. Szerinte sajnálatos, hogy mindegyik fél arra törekszik, hogy „egyedül legyen a politikai prérin, és a másikat kirekessze”.


Úgy véli, ilyen körülmények között már nagyon rég nincs lehetőség a megegyezésre. A politológus szerint Tőkésnek meggyőződése, hogy egyedül is bejut az európai törvényhozásba, ez azonban kérdéses. Meglátása szerint amikor a szavazó odakerül, alaposan megfontolja, hová üsse a pecsétet, és nem biztos, hogy Tőkésre szavaz. Bíró úgy véli: ennek az lehet az eredménye, hogy sem a püspök, sem az RMDSZ nem szerzi meg a szükséges szavazatszámot. „Elég szomorú jövőnek nézünk elébe. Az, hogy nem egyeztek meg, azt bizonyítja, olyan felek állnak egymással szemben, akik képtelenek igazi kompromisszumra” – nyilatkozta lapunknak Bíró Béla.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik