Nagyvilág

Rasszista plakátokkal kampányolnak Svájcban

A békés és semleges Svájcban az utóbbi időben eluralkodott a szélsőséges, idegenellenes hangulat, amelynek kézzelfogható jelei már a törvényhozásban, sőt a mindennapi életben, az utcákon is megjelentek - legutóbb éppen egy választási plakát formájában.

A jelenséget “Svájc: Európa sötét szíve?” címmel elemezte a The Independent című brit napilap pénteki száma, amely részletesen bemutatja olvasóinak az ENSZ által is a növekvő rasszizmus és idegengyűlölet baljós jelképeként értékelt kiplakátolt, újsághirdetésként megjelentetett és direkt mailként kipostázott posztert.

A Svájci Néppárt (SVP)a közelgő választások előtti kampányban egy első látásra “ártatlan gyermekrajznak” tűnő képpel rukkolt elő, amelyen három fehér bárány mellett egy fekete bárány áll. Az állatkák mosolygósnak tűnnek, ám míg a fehérek a svájci zászlón ácsorognak, egyikük hátsó lábaival lepöccinti a feketét a nemzeti lobogóról. “A nagyobb biztonságért” – írja a rajz melletti szlogen.

Svájcban a munkavállalók negyede (akárcsak a poszteren: négy bárányból egy) külföldi bevándorló. Európában itt a legszigorúbbak az állampolgárság megszerzésének feltételei: legalább 12 éves törvényes ott-tartózkodás, rendszeres adófizetés és büntetlen előélet kell hozzá, ám a helyi önkormányzatok még akkor is elutasíthatják a kérelmet. Így fordulhat elő, hogy míg egy Kanadába emigrált svájci asszony gyermeke automatikusan megkapja az állampolgárságot, addig egy Svájcban felnőtt, emigráns szülőktől származó fiataltól megtagadhatják azt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik