Nagyvilág

Sztrájkolnak a New York-i taxisok

Kétnapos taxis sztrájk kezdődött szerdán New Yorkban; a sofőrök egy csoportja az érdekeiket sértő új műszaki követelmények ellen tiltakozik.

A jellegzetes sárga New York-i taxikat az új előírások szerint október 1-jétől kötelező lesz GPS navigációs készülékekkel és a hitelkártyás fizetéseket lehetővé tevő érintőképernyős monitorokkal felszerelni. A taxisofőrök tiltakoznak, a GPS készülékekkel szerintük lenyomozhatják a járművek mozgását és a kreditkártyák használatáért jelentős díjakat kell fizetniük.

Bhairavi Desai, a New York-i Taxis Dolgozók Szövetségének vezetője azt nem tudta megmondani, hogy a nagyvárosban szolgálatot teljesítő 13 ezer taxiból mennyi fog leállni a sztrájk idejére. Az akció időpontja mindenesetre komoly fennakadásokat okozhat a New York-i divathét és a U.S. Open teniszverseny kellős közepén.

Michael Bloomberg polgármester igyekezett megnyugtatni, azt mondta, nem várható kiterjedt sztrájk. A város vezetése az érvényben levő szabályokat feloldva mindemellett engedélyezte, hogy a taxik iránytaxiként működve egyszerre több idegen, eltérő cél felé tartó utast is szállítsanak. Kiegészítő buszjáratokat is indítottak a forgalmas útvonalakon és a repülőterek irányában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik