Nagyvilág

Mélyponton az amerikai kongresszus támogatottsága

Évtizedek óta nem volt olyan magas a washingtoni kongresszus tevékenységének elutasítottsága az amerikaiak körében, mint most; a megkérdezettek 48 százaléka nem helyesli a kongresszus működését, tétlenséggel vádolva a szövetségi törvényhozókat.

A közvéleménynek mindössze 18 százaléka ért egyet azzal, ahogyan a demokrata többségű kongresszus tevékenykedik – ez a legalacsonyabb mutató azóta, hogy a Gallup először 1974-ben felmérést készített ebben a kérdésben.

A princetoni (New Jersey) központú cég szerdán ismertetett vizsgálata szerint a lakosság nem érzékeli, hogy a jelenlegi szövetségi törvényhozás érdemi előrelépést tett volna az iraki háború lezárása, az illegális bevándorlás rendezése érdekében vagy más olyan ügyben, amely a nép érdekeit szolgálná.

A közvélemény azt is kifogásolja, hogy a törvényhozók túl sokat veszekednek Washingtonban, és túl sok a pártos politizálás. A válaszadóknak az a kis hányada is, amelyik nem ítéli el a kongresszus működését, úgy véli, hogy a törvényhozók eddig nem sok eredményt tudnak felmutatni, de még esélyt kell adni nekik.

A felmérés szerint az amerikaiak 16 százaléka kifogásolja, hogy a kongresszus nem tett semmit Irak ügyében, 14 százalék úgy látja, nem irányul elegendő figyelem az emberek problémáira, 9 százalék pedig azzal vádolja a demokratákat, hogy nem azt teszik, amiért megválasztották őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik