Nagyvilág

London a török EU-tagság mellett

Európa számára elengedhetetlen Törökország teljes és egyenjogú uniós tagsága – fejtette ki a Telegraph című napilapnak írt cikkében a brit külügyminiszter, aki szerint a török csatlakozással nemcsak Európa energiaellátásának biztonságát lehetne megteremteni, hanem sikerülne rendezni a közel-keleti válságot is.

Ankarát és Európát is a demokráciába vetett hit és a közös érdekek kapcsolják össze, Törökország uniós tagsága tovább erősítené ezeket az értékeket, és elsimítaná a ellentéteket – írta a Telegraph című brit napilap szerdai számában Nagy-Britannia külügyminisztere. David Miliband szerint Európának erős gazdasági és szociális erőnek kell lennie a határain kívül, ha erős akar lenni a határain belül.


Demokratikus értékek

Törökország az élő példa arra, hogy a demokratikus értékek és a szekuláris államberendezkedés nem összeegyeztethetetlen a muzulmán többséggű társadalommal – véli a külügyminiszter.

Erre utal a török elnök nyilatkozata is, aki szerint „egyetlen ország sem nevezheti magát haladó államnak, ha egyetlen olyan polgára is van, akit vallási, nyelvi, etnikai vagy gazdasági alapon diszkriminálnak.”


Gazdasági és biztonsági előnyök

A török csatlakozásból Nagy-Britannia és egész Európa is profitálhat, Törökország ugyanis a híd szerepét töltheti be a különböző kultúrák között, ezáltal elősegítve a kölcsönös együttműködést és biztonságot.

Törökország különösen nagy szerepet játszott a közel-keleti biztonság elősegítésében, Afganisztánban a NATO tagjaként részt vett az újááépítési folyamatban, Irakban pedig a demokratikus folyamat elősegítésének érdekében a szunnita arab közösséget ösztönözte a 2005. decemberi választásokon való részvételre.

Ankara szerepe Európa számára az energiaellátás szempontjából sem elhanyagolható, Törkország különösen fontos tranzitútvonal az olaj- és gázszállítás tekintetében, hiszen a világ olajszállítmányainak tíz százaléka a Boszporuszon keresztül folyik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik