Nagyvilág

Terrortámadást füleltek le Dániában

Pokolgépes merénylet tervezésének gyanújával őrizetbe vettek több embert keddre virradóra Dániában – jelentette be a dán rendőrség hírszerzési részlege (PET).

„A szóban forgó személyeket hosszabb ideje figyeltük, és felmerült ellenük a gyanú, hogy robbanóanyag felhasználásával terrorcselekmény elkövetését tervezik” – olvasható a PET közleményében. A többszörös őrizetbevétel a főváros környékén történt. A hírszerzés nem közölte, hogy hány és milyen állampolgárságú személyről van szó.

A TV2 dán hírtévé jelentette, hogy a rendőrség kordonnal körbevett egy utcát Koppenhága Noerrebro nevű negyedében, ahol sok bevándorló lakik. Helikopterről készített felvételek tanúsága szerint rendőrségi tűzszerészek és igazságügyi szakértők dolgoztak a területen, de nem lehet tudni, hogy ennek van-e köze a letartóztatásokhoz. Egy dán rádió szerint házkutatást tartottak a főváros Ishoej nevű déli részében, ahol szintén sok bevándorló él. A rendőrség nem volt hajlandó kommentálni ezeket az értesüléseket.

Ez már a harmadik akció 2005 óta, amelyben a rendőrség lecsap feltételezett terroristákra. Terrortámadást több évtizede nem követtek el az országban, de a 2005-ös londoni merényletek hatására a hatóságok attól tartanak, hogy a skandináv országot is fenyegeti terrorcselekmény az Irak megszállásában való dán részvétele miatt. Dánia júniusban kivonta 460 fős kontingensét az arab országból, de helyette odaküldött egy kis létszámú légierőszakaszt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik