Nagyvilág

Bush: lehetséges az iraki csapatcsökkentés

George Bush váratlan látogatást tett hétfőn Irakban, ahol védelmi kabinetjének tagjai arról tájékoztatták, hogy a jelenleginél kevesebb csapat is elegendő lenne a biztonság fenntartására. Elemzők szerint a látogatás üzenet volt a britek számára, hogy Washington továbbra is kitart.

Az elnököt elkísérte Irakba Condoleezza Rice külügyminiszter, Steven Hadley nemzetbiztonsági főtanácsadó és Robert Gates védelmi miniszter, utóbbi külön repülőgéppel érkezett az arab országba. Bush azt mondta: David Petraeus tábornok, az Irakban állomásozó amerikai erők parancsnoka és Ryan Crocker bagdadi nagykövet úgy tájékoztatta, hogy a jelenlegi biztonsági szintet a mostaninál kisebb számú erővel is fenn lehet tartani, amennyiben a sikerek folytatódnak. Bush továbbra sem beszélt arról, hogy hány csapat hazahívásáról lenne szó, és hogy mikor kezdenék meg a kivonást – írja a BBC.


„Amerika nem hagyja magára barátait, Amerika nem fogja cserben hagyni Irak népét” – fogalmazott az elnök. A kijelentést a BBC elemzője szerint az amerikai elnök Nagy-Britanniának címezte, a britek ugyanis aznap vonták ki utolsó csapataikat Bászrából.

Döntés előtti terepszemle

Bush az ausztráliai Sydney-be, az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés kedden kezdődő csúcstalálkozójára indulva ejtette útjába Irakot. Bagdadot elkerülve repült al-Anbár tartományba, amely egykor a szunnita felkelés központja volt, ma viszont már az amerikai biztonsági erőfeszítések sikerének bizonyítéka. A váratlan látogatás céljáról Geoff Morrel, a Pentagon szóvivője azt mondta: „ez az utolsó nagy találkozó az elnök katonai tanácsadói és az iraki vezetők között, mielőtt az elnök döntene arról, hogyan tovább”.

Bush harmadszor látogat az arab országba, ahol legutóbb tavaly júniusban járt. Mostani meglepetésszerű útja egybeesik a munka ünnepével az Egyesült Államokban, kifejezve Bush szolidaritását az Irakban harcoló katonákkal.


Megbénult vezetés?


Az elnök kifejtette: a katonai sikerek vezetnek Irakban a politikai megbékéléshez és gazdasági stabilizációhoz. „A szabad Irak létrejötte nagy vereség lesz a terroristáknak” jegyezte meg. Leszögezte: az iraki csapatok létszámáról nem a feszült washingtoni politikai légkör vagy a közvélemény-kutatások alapján fog dönteni, hanem azt a helyzetjelentést fogja figyelembe venni, amelyet napokon belül megkap. A Fehér Ház szeptember 10-11-ére várja az amerikai erők iraki főparancsnokának jelentését, mely többek között a legnagyobb, júniusi offenzíva eredményeiről számol majd be.

Habár Washington hivatalosan nem kritizálta Nagy-Britanniát, a britek csapatkivonása aggodalmat váltott ki a Fehér Házban, ami egyre inkább elszigetelődik Irak ügyében.


Célzott látogatás

Bush váratlan iraki útjának világos politikai célja volt, elterelni a figyelmet a Kongresszusról, ahol e héten számos meghallgatás történik a Bush adminisztráció Irak-stratégiájáról, valamint felhívni a Fehér Ház figyelmét arra, hogy iraki erőfeszítései kezdenek eredményre vezetni – írja cikkében a The New York Times.

Elemzők szerint Bagdad elkerülése sem volt véletlen, a Fehér Ház jelképesen tudatta az iraki kormánnyal: elégedetlen az iraki fővárosban tapasztalható politikai bénultsággal. Washingtonnak meggyőződése, hogy a fejlődés helyi szintről indulhat ki. A helyszínválasztással Bush a háború ellenzőinek is üzent: meg akarta mutatni, hogy a sokat bírált síita kormányfő képes kezet nyújtani a tartományban többségben levő szunnitáknak, akik Szaddám Huszein uralma alatt irányították az országot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik