Nagyvilág

Tombol a Félix hurrikán

Négyes fokozatú hurrikánná erősödött a Karib-tenger felett, a Holland Antilláktól északra tomboló Felix trópusi vihar - közölte vasárnap az amerikai hurrikán-előrejelző központ. A ciklon a következő 36 órában várhatólag eléri a Safir-Simpson-skálán mért legmagasabb, ötös fokozatot.

A hurrikán helyenként óránkénti 220 kilométeres széllökésekkel végigsöpört a venezuelai partoktól északra fekvő Aruba, Curacao és Bonaire szigeteken, heves esőt zúdítva mind a háromra.


A vihar áramkimaradásokat okozott, és fákat döntött ki. A víz több lakóházat elárasztott, de a szigetlakók így is megkönnyebbültek, mert a természeti csapás kisebb kárt okozott, mint amekkorára számítottak.


A trópusi ciklon elhaladt a Holland Antillák mellett; közép-európai idő szerint éjjel 11 órakor 710 kilométerre délkeletre volt a jamaicai fővárostól, Kingstontól, és nyugat-északnyugat felé, a mexikói Yucatán-félsziget irányába tartott óránkénti 30 kilométeres sebességgel. Az előrejelzések szerint kedden fog elhaladni Honduras északi partvidéke mentén, és szerdán söpör végig Belizén. Jamaicán és a Kajmán-szigeteken hurrikánriadót rendeltek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik