Külföld

Románia csak konszenzusos koszovói megoldást pártol

admin
admin

2007. 09. 03. 14:00

Bukarest csak olyan megoldást pártol Koszovó helyzetének rendezésére, amelyet minden érintett fél elfogad, s amelyet nem egyoldalúan kényszerítenek ki – jelentette ki Bukarestben Adrian Cioroianu külügyminiszter a nagykövetek idei éves értekezletén.

A román diplomácia vezetője hangsúlyozta: csak ilyen rendezési terv szavatolhatja a feszültség enyhülését ebben a térségben, egy tartós megoldás nemcsak a Balkán, hanem az Európai Unió jövőjét is megszilárdíthatja.

Ezzel kapcsolatosan leszögezte, hogy Románia határozottan támogatja Szerbia európai uniós tagságát. Szerinte ugyanis ez az ország a jövőben kulcsszerepet játszhat az unió balkáni bővítésének folyamatában. Cioroianu azt vallja: az EU-nak nem szabad bezárnia kapuit egyetlen belépni szándékozó balkáni állam elől sem. Szerinte Törökország jövőjét sem lehet az Európai Uniótól függetlenül kezelni. „Románia azt a gondolatot támogatja és fogja a továbbiakban is támogatni, amely szerint a balkáni térség jövője csak az egyesült Európán belül képzelhető el” – mondta a román külügyi tárca birtokosa.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.