Nagyvilág

Lavrov: szakítani kell a hidegháborús sztereotípiákkal

Oroszország és az Egyesült Államok közösen felelős a világ stratégiai stabilitásának fenntartásáért, de Washingtonnak szakítania kell a hidegháborús gondolkodással – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn, azt sürgetve, hogy a vezető hatalmak kollektívan irányítsák a világot.

Más államokkal együtt felelősséget érzünk arra, hogy tanuljunk a történelmi leckékből, különösen a modern történelem leckéiből, és hogy elemezzük saját hibáinkat és másokét is – mondta Szergej Lavrov hétfőn a moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Állami Egyetemén tartott tanévnyitó előadásán. A külügyminiszter által az egyetemen minden évben megtartott beszéd tradicionálisan az orosz külpolitika fő irányvonalait vázolja fel.


Stabil álláspont

Lavrovnak meggyőződése, hogy Moszkvának és Washingtonnak szorosan együtt kell működnie, ugyanakkor úgy vélte, hogy az Egyesült Államoknak el kellene szakadnia a hidegháborús idők sztereotípiáitól és ideológiájától – idézi az külügyminiszter szavait a Russia Today cikke.

Lavrov kijelentette: az orosz külpolitika ugyan a konfrontációk elkerülésére irányul, de van egy bizonyos határ, amely átléphetetlen. Moszkva partnereinek meg kell érteniük, hogy nincs alkudozás az orosz nemzetbiztonságra vagy a nemzetközi rendre valódi veszélyt jelentő ügyek esetében. Az ilyen ügyek közé sorolta az amerikai rakétavédelmi rendszer elemeinek tervezett közép-európai telepítését és Koszovó státusának kérdését.


Szükségtelen a rakétapajzs

A rakétapajzsok telepítésével kapcsolatban kifejtette, hogy Oroszország ellene van minden olyan irányú törekvésnek, amely a nemzetközi problémák egyoldalú megoldására tesz kísérletet, és aláássa a biztonsághoz való egyenlő jog elvét. Koszovóval kapcsolatban reményének adott hangot, hogy a jelenleg folyó konzultációk minden érdekelt fél számára elfogadható eredményre vezetnek.

Lavrov úgy vélte: a globalizáció az egymástól való kölcsönös függőséghez vezet, főleg a gazdaság területén, ugyanakkor a globális szabadság szükségessé teszi a világ legfejlettebb országainak kollektív irányítását. Történelmi tapasztalatokból tudjuk, hogy a nemzetközi kapcsolatok szabadsága nem jelenti az egyik államnak a másiktól való teljes szabadságát.

Sokkal inkább a párbeszédre és a kölcsönösen előnyös megállapodások lehetőségére vonatkozik – mondta. Lavrov felhívta a figyelmet arra, hogy az ilyen irányú együttműködésnek már vannak jelei, példának említette az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai közti együttműködést, vagy a G8-csúcstalálkozót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik