Nagyvilág

Bush soron kívül Irakba utazott

Váratlan látogatásra Irakba érkezett hétfőn George Bush amerikai elnök – jelentette be a Fehér Ház.

Bush röviddel azelőtt vállalkozott a 11 órás repülőútra, hogy a washingtoni kongresszusban a jövő héten David Petraeus tábornok, az Irakban lévő amerikai erők parancsnoka és Ryan Crocker bagdadi nagykövet értékeli az iraki konfliktus alakulását, a Fehér Háznak pedig szeptember 15-ig kell az amerikai törvényhozók elé terjesztenie az üggyel kapcsolatos jelentését.

Az elnöki különrepülőgép az al-Aszad légitámaszponton szállt le, a Bagdadtól nyugatra fekvő el-Anbár tartományban. Bush kíséretében van Condoleezza Rice külügyminiszter, Robert Gates védelmi miniszter és Steven Hadley nemzetbiztonsági főtanácsadó – közölte a Fehér Ház.

Az amerikai elnök hétfő hajnalban indult útnak, hogy részt vegyen az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozóján az ausztráliai Sydney-ben, ahova várhatóan kedden érkezik meg.


A Busht kísérő újságírók szerint az amerikai elnököt Petraeus tábornok és Gates védelmi miniszter mellett Peter Pace tábornok, amerikai vezérkari főnök, valamint a közel-keleti amerikai hadműveleteket irányító William Fallon tengernagy fogadta a támaszponton.


Az utolsó nagy találkozó

A váratlan látogatás céljáról Geoff Morrel, a Pentagon szóvivője úgy nyilatkozott: “ez az utolsó nagy találkozó az elnök katonai tanácsadói és az iraki vezetők között, mielőtt az elnök döntene arról, hogyan tovább”. Hozzátette, hogy Bush találkozik al-anbári törzsi vezetőkkel is. A tartományt egykor a legveszélyesebbnek tartották az amerikai katonák.

Az amerikai elnöknek ez a harmadik látogatása Irakban, ahol legutóbb tavaly júniusban és előzőleg 2003 november 27-én, a Hálaadás ünnepén járt. Mostani meglepetésszerű útja egybeesik a munka ünnepével az Egyesült Államokban, kifejezve Bush szolidaritását az Irakban harcoló katonákkal.


Üzent az elnök

Elemzők szerint Bagdad megkerülésével az amerikai vezetés jelképesen azt tudatta, hogy elégedetlen az iraki fővárosban tapasztalható politikai bénultsággal, egyben kifejezésre juttatta azt a washingtoni vélekedést, miszerint a fejlődés helyi szintről indulhat el. Tágabb értelemben Bush a helyszínválasztással azoknak üzent, akik az amerikai kormányzaton belül bírálják a háborút. Meg akarta mutatni, hogy az ostromlott síita kormányfő képes kezet nyújtani a tartomány lakosságának többségét kitevő szunnitáknak, akik Szaddám Huszein alatt irányították az országot.

Bush az utóbbi időkben elért haladás példájaként tekint a gazdaságilag elmaradott al-Anbárra, különösen a biztonság frontján, amely még mindig nem elég stabil ahhoz, hogy a tartomány teljes egészében iraki ellenőrzés alá kerüljön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik