Nagyvilág

A tálibok szerint Szöul fizetett a túszokért

Dél-Korea több mint 20 millió dollár váltságdíjat fizetett a túszul ejtett keresztény misszionáriusok elengedéséért - közölte szombaton a túszejtők egy magas rangú parancsnoka.

A nevének elhallgatását kérő parancsnok a brit hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: a kabuli kormány és a nemzetközi koalíciós erők ellen harcoló tálib felkelők újabb fegyvereket vásárolnak a kapott pénzből. Egyúttal javítani kívánják távközlési eszközeiket, és új járműveket is beszereznek “öngyilkos támadások céljára”.


A szöuli kormány cáfolja, hogy váltságdíjat fizetett volna állampolgárainak szabadon bocsátásáért. A még júniusban elrabolt dél-koreai hittérítők utolsó csoportja csütörtökön nyerte vissza szabadságát hathetes fogság után. Helyi idő szerint vasárnap mind a 19-en épségben hazaérkeztek Dél-Koreába. Az eredetileg 23 fős csoport tagjai közül a tálibok két férfit júliusban kivégeztek, miután első követelésüket – bebörtönzött társaik elengedését – a kabuli kormány nem teljesítette.


Kari Mohamed Juszef, a tálibok szóvivője később a brit hírügynökségnek nyilatkozva cáfolta a váltságdíjról szóló bejelentést. Mint mondta, pénz elfogadása “lejáratná” a tálibokat. A két, egymásnak ellentmondó nyilatkozatra egyelőre nincs magyarázat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik