Nagyvilág

Gyurcsány megnyitotta a Magyar Évadot Kínában

Kodály Zoltán életművét bemutató pekingi kiállítás átadásával nyitotta meg - helyi idő szerint vasárnap délután - Gyurcsány Ferenc miniszterelnök minden idők legnagyobb, jövő tavaszig tartó magyar gazdasági, kulturális és idegenforgalmi évadját Kínában.

A magyar kormányfő ezzel a megnyitóval kezdte meg négynapos hivatalos kínai látogatását, amelynek során tárgyalásokat folytat kínai vezetőkkel, és üzleti fórumokon is részt vesz a “Szabadság, szerelem” elnevezésű kulturális évad nyitó rendezvényein való részvétele mellett. A Kodály-kiállítást a több mint százéves múltra visszatekintő Pekingi Tanárképző Egyetemen rendezték meg, ahol húsz éve tanítanak a Kodály-módszer szerint.


Együttműködő megértés


A miniszterelnök a Modern Művészeti Kiállítóteremben mai magyar roma festők műveiből összeállított tárlat megnyitásával folytatja vasárnapi programját. Este részt vesz a kínai Magyar Évad “Örökkék ég a felhők felett” – Zenés képeslapok Magyarországról címmel rendezett nyitó gálaelőadáson a Szun-jat-szen Hangversenyteremben.


Gyurcsány megnyitotta a Magyar Évadot Kínában 1

Gyurcsány megnyitotta a Magyar Évadot Kínában 2

Gyurcsány Ferenc tárlatvezetést tart a Kínai Népköztársaság kulturális miniszterének a roma festõk kiállításán (fotó: MTI)

Gyurcsány megnyitotta a Magyar Évadot Kínában 3


A miniszterelnök szerint a kultúrának mindennél fontosabb szerepe van az egyes emberek között a szívekben és a fejekben meglévő akadályok leküzdésében, ami sokkal nagyobb feladat, mint a fizikai távolság áthidalása. A kínai Magyar Évad nagy lépés abban az irányban, hogy az együttműködés a tudományban és a kultúra területén is legalább olyan élénk legyen a két ország között, mint a gazdaságban vagy az élet más területein – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.


Üzletemberekkel tárgyal


A vasárnap négynapos kínai látogatásra Pekingbe érkezett Gyurcsány Ferencet hétfőn fogadják katonai tiszteletadással a kínai parlamentben, ahol megbeszélést folytat Ceng Csing-hunggal (Zeng Quinghong), az egyik kínai alelnökkel és Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnökkel. Előtte felszólal egy kínai-magyar gazdasági és üzleti fórumon, kínai nagyvállalatok vezetőivel találkozik, majd magyar gasztronómiai és turisztikai hetet nyit meg. Hétfői programja alatt több üzleti megállapodás aláírása várható.


A miniszterelnök kedden Sanghajba utazik tovább, ahol ugyancsak üzleti fórumon vesz részt és Petőfi-szobrot avat. Jelenlétében írják alá a szerződést a 2010-es sanghaji világkiállításon való magyar részvételről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik