Nagyvilág

Négy ETA terrorista őrizetben

A Baszkföld Haza és Szabadság (ETA) szakadár szervezet négy állítólagos tagját, köztük egy nőt vették őrizetbe szombaton reggel Franciaország délnyugati részén - közölték francia igazságügyi illetékesek és a spanyol belügyminisztérium.

Az akciót a toulouse-i és bayonne-i rendőrség hajtotta végre közösen a spanyol csendőrséggel Cahors városában, ahol még jelenleg is tart a házkutatás. Az őrizetbe vettek a spanyol Europa Press sajtóügynökség szerint több gépkocsival, fegyverrel és nagyobb mennyiségű robbanóanyaggal rendelkeztek.

A spanyol Cadena Ser rádió úgy tudja, hogy az őrizetbe vettek egyike Luis Ignacio Iruretagoyena Lanz, az ETA egyik történelmi tagja, aki a baszk szeparatisták egyik legnagyobb robbanóanyag-szakértőjének számít. Hosszabb dél-amerikai “alámerülés” után 2005-ben tért vissza az ETA-hoz. A többieket is már régóta körözik a spanyol hatóságok.

A rajtaütésre egy héttel azután került sor, hogy feltételezett ETA-terroristák felrobbantottak egy furgont az észak-baszkföldi Durangóban egy csendőrlaktanya előtt. A merényletben két csendőr megsebesült. Ez volt az első terrorakció azóta, hogy az ETA júniusban felmondta a hatóságokkal kötött tűzszünetet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik