Nagyvilág

Barroso a Peloponnészoszon

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szombaton helikopterről megtekintette a görögországi Peloponnészosz-félsziget erdőtűzben elpusztult területeit.

A Európai Bizottság portugál elnöke további EU-segélyeket ígért az országnak. Barroso találkozott Costas Karamanlis görög miniszterelnökkel is, akit az unió lehető legtöbb támogatásáról biztosított.

A több mint egy hete pusztító erdőtüzek 64 ember halálát okozták az országban, s mintegy 190 ezer hektárnyi növényzet vált a lángok martalékává.

Barroso kétórást helikopterutat tett a Peloponnészosz felett Kosztasz Karamanlisz görög kormányfő társaságában. “A görögök gondja Európa gondja. Újjá kell építenünk, ami most elpusztult. A tüzek számát és intenzitását tekintve ez rendkívüli helyzet” – jelentette ki a bizottsági elnök a légi út befejeztével

Szintén az elpusztult területek fölé repült pénteken Danuta Hübner, az Európai Bizottság regionális ügyekért felelős biztosa. Mint akkor mondta, becslése szerint Görögország kétszázmillió euró azonnali segélyre számíthat az EU-tól, és további négyszázmillióra októberig a szolidaritási alapból. Barroso szombaton megerősítette ezeket az ígéreteket, és hozzátette: “Ha szükséges, elő tudunk teremteni még több pénzt.”

A károk mértéke egyelőre nem ismert. A görög kormány hangsúlyozottan nem végleges becslése szerint 1,2 és 1,7 milliárd euró közöttire rúghat, gazdasági szakértők szerint a végleges összeg a hárommilliárd eurót is elérheti.

A nagyobb tüzeket szerda óta megfékezték a félszigeten és Évia szigetén, a tűzoltóknak azonban újra meg újra munkát ad az éjszakánként feléledő lángok eloltása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik