Nagyvilág

A Kongresszus sikertelennek tartja az iraki missziót

Egy kiszivárogtatott kongresszusi anyag tervezete szerint Irak alig hármat teljesített a képviselők által előírt 18 követelményből a politikai és katonai helyzet javítására vonatkozóan.

A The Washignton Post birtokába került egy belső anyag tervezete, amely „megdöbbentően negatív” következtetéseket tartalmaz a Kongresszus által korábban Irakkal szemben megfogalmazott célok teljesítésével kapcsolatban.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (amely a Kongresszus egyik szerve) jelentéstervezetében azt állítja a cikk szerint, hogy Irak alig hármat teljesített a képviselők által előírt 18 követelményből a politikai és a katonai helyzet javítására vonatkozóan.

A jelentés értékelése igen negatív, ami a bagdadi biztonsági helyzet javítását célzó amerikai ellenoffenzívát illeti. „Miközben a terv a vallási gyökerű szektárius erőszak visszaszorítására koncentrált, az egyes amerikai ügynökségek között nincs egyetértés a hatékonyságot illetően” – idézik a cikk szerzői a 69 oldalas tervezetet. Igaz, hogy az amerikai csapatok elleni támadások csökkentek, ám a civil lakossággal szembeni merényletek száma nem változott. „Az iraki biztonsági erők képességei nem javultak” – teszik hozzá a tervezet szerzői.



A Kongresszus sikertelennek tartja az iraki missziót 1

Bagdadi utcakép pokolgép után – nem növekedett a biztonság (Fotó: MTI)



A dokumentum következtetése szerint alapvető törvényeket nem fogadtak el, az erőszak szintje továbbra is magas, és „nem világos, hogy az iraki kormány, ígérete szerint valóban tízmilliárd dollárt fog fejelesztésekre elkülöníteni.”

A tervezetet – amelyet egyébként a jövő héten hoznak majd nyilvánosságra – azért szivárogtatták ki az újságnak a közvetítő szerint, mert a forrás „attól félt, hogy az anyag pesszimista következtetéseit az egyeztetéseket követő végső változatban felvizezik”. Ez történt ugyanis állítólag a legutóbbi Irakra vonatkozó hírszerzői értékelés (National Intellingence Estimate) esetében is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik