Nagyvilág

Újabb al-Kaida-csapás várható Amerikában?

Biztos, hogy az al-Kaida újra lecsap az Egyesült Államokra - nyilatkozott az amerikai Országos Terrorizmusellenes Központ vezetője a Newsweek hírmagazinnak.

John Redd nyugalmazott altengernagy szerint “elkerülhetetlen” az újabb merénylet. A szakértő közölte: a terrorhálózat aktívan szervezi, hogyan mérhetné a következő csapást az Egyesült Államokra, de az amerikai hírszerzésnek még nincs annyi információja, amennyi alapján már konkrét figyelmeztetést adhatna ki vagy meg lehetne emelni a fenyegetettségi szintet.


Redd elmondta, hogy ha az amerikai felderítésnek tudomása volna Oszama bin Laden tartózkodási helyéről, akkor már halott vagy fogoly volna. Amerika üldözi őt, de “kemény célpont”. Mint fogalmazott, “nagyon határozott jelzéseink vannak arról, hogy az al-Kaida támadást készít elő a Nyugat ellen, és meg is fogja kísérelni a merénylet végrehajtását (…) ebben biztosak vagyunk”. Kifejtette, hogy több “mozaikot” begyűjtöttek már, de még nem tudták összerakni a képet az al-Kaida tervével kapcsolatban.


A nyugalmazott altengernagy szerint a terrorizmus elleni harc hosszú ideig tartó küzdelem lesz. Két tekintetben hasonlít a hidegháborúra: erős ideológiai tartalmában és időtartamában. Megjegyezte, hogy a siker nem lehet mindig garantált, az Egyesült Államokat mindenesetre hat éve nem érte támadás, ami nem véletlen. Amerika felkészültebb, mint 2001-ben volt. Hatékonyabb a felderítés, a hírszerző szervek közötti kommunikáció is jobb, az ügynökök igyekeznek a terroristák életének minden mozzanatát nyomon követni, “de ezek a fickók okosak, elszántak, türelmesek” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik