Nagyvilág

A lengyelek szerint az USA-nak lenne hasznos a vízummentesség

Lengyelország washingtoni nagykövete értetlenségének ad hangot, hogy hazája még mindig vízumköteles az Egyesült Államokban, a két állam szövetsége ellenére. A diplomata szerint a közép-európai államok vízummentessége éppen az amerikaiak biztonságát növelné. Magyarország két hete nem csatlakozott a régió államainak tiltakozásához.

Janusz Reiter, Lengyelország washingtoni nagykövete cikket közölt a szerdai The Washington Post vélemény rovatában a közép-európai „új demokráciák” állampolgárait sújtó amerikai vízumkorlátozások ügyében.

Kiindulásként a nagykövet leszögezi: “a Kongresszus által nemrég elfogadott vízumtörvények keveset adnak azoknak a közép-európai államolgároknak akik ebbe az országba kívánnak utazni. Ezen országok állampolgárai olyan vízumkiadási eljárásokon mennek keresztül, amelyeket nem értenek, s a véleményük az, hogy azok anakronisztikisak, igazságtalanok, s nem utolsósorban megalázók.”


A kontinens legbiztonságosabb része

A nagykövet a lengyel vízumkötelesség kapcsán leírja, hogy Közép-Európa a kontinens egyik lebiztonságosabb és legstabilabb része. “A térség országai ráadásul az Egyesült Államok mellé álltak a terrorizmus elleni globális háborúban. Lengyelország a kezdetektől harcolt Irakban, s afganisztáni szerepvállalása is a legnagyobbak közé tartozik. Varsó és más közép-európai fővárosok kijelentették, hogy együtt kívánnak működni az Egyesült Államokkal a népességmozgás jobb ellenőrzése ügyében. A vízummentesség kiterjesztése nem kevesebb, hanem több biztonságot jelentene az Egyesült Államoknak és Európának is” – véli a lengyel diplomata.

Keserűen teszi hozzá, hogy az amerikai vízum programot két elv határozza meg: a félelem a nem kívánt bevándorlóktól és az USA biztonsága. „Ezek az elvek racionálisak, de nehéz azt megérteni, hogy miért éppen ezek képezi a sorompót a közép-európai emberek előtt” – hangsúlyozza Reiter.


Nekünk sem adják meg


Magyarország két hete egyedüliként nem írta alá a régió országainak tiltakozó jegyzékét az amerikai vízummentesség kiterjesztése érdekében. Ehelyett levelet jutatott el az Egyesült Államok budapesti nagykövetségéhez, amelyben bátorító lépésnek nevezte az amerikai törvényt, amely a terrorizmus elleni harcra hivatkozva utasította el a kérést.

Odze György, a külügyminisztérium szóvivője pénteken úgy nyilatkozott, hogy Magyarország azért nem írta alá a vele együtt lobbizó hat NATO-tagállam közös nyilatkozatát az amerikai vízummentesség kibővítéséről szóló törvényről, mert az nem mindenben egyezik a magyar állásponttal. “Magyarország augusztus 8-án közzétette saját álláspontját a Külügyminisztérium honlapján, és egy jegyzékben ezt meg is küldte az Egyesült Államoknak. Ebben minden lényeges elem benne van, amit mi az Egyesült Államok kormányával tudatni akartunk” – hangsúlyozta a szóvivő.


Magyarország nyáron már tárgyalt az Egyesült Államokkal a vízummentességi programhoz való csatlakozás technikai kérdéseiről, ősszel pedig újabb, egyhetes egyeztetést terveznek. Az államtitkár szerint Magyarország technikailag gyakorlatilag felkészült a csatlakozásra: például a magyar hatóságok biometrikus útlevelet adnak ki és egyetlen útlevélkiadó központ van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik