Nagyvilág

Bush nukleáris holokauszttól tart

Bush elnök egy keddi beszédében Iránnal kapcsolatban egy „nukleáris holokauszt" veszélyét vázolta fel. Elemzők a felszólalást Teheránnal szembeni agressziónak vélik, főleg Sarkozy két napja tartott beszédének tükrében, amelyben szintén Irántól való félelmének adott hangot.

Bush elnök az Amerikai Légió nemzeti összejövetelén rendkívül kemény hangú beszédet mondott. Lényegében megismételte a legutóbbi National Intelligence Estimate (NIE) következtetéseit, de az új elem volt, hogy az iráni nukleáris programról a következőt mondta: „Irán aktív törekvése olyan technológia megszerzésére, mely nukleáris fegyverek létrehozására vezethet, azzal a veszéllyel jár, hogy egy instabiltással és erősszakkal terhelt régiót a nukleáris holokauszt árnyékába helyez.”

A londoni The Times szinte azonnal reagált a beszédre, megjegyezve: „(Az elnök) kommentárja egy újabb Teherán elleni agresszió jele, egy nappal azt követően, hogy a francia elnök felidézte az Irán elleni légitámadások perspektíváját, amennyiben nukleáris tervei nem oldhatók meg diplomáciai eszközökkel” – írja a neves brit lap.

A beszédek egymásutániságát elnézve elképzelhető, hogy Sarkozy néhány témában egyeztetett Bushsal amerikai vakációja alatt, beleértve a terrorizmus elleni harc kihangsúlyozott ideológiai vonatkozásait.


Mindeközben a keddi török államfőválasztásról óvatos kommentárok láttak napvilágot a nemzetközi sajtóban. Az ünneprontó szerepét a brit The Independent szemleírója, Robert Fisk játszotta el. A lap szerdai számában korábban nem publikált Deutsche Bank-fényképfelvételekre hivatkozva írt a tötökországi örmények elleni 1915-ös genocídiumról – ahogyan ő fogalmazott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik