Nagyvilág

Lemondott az amerikai igazságügy-miniszter

Lemondott tisztségéről hétfőn Alberto Gonzales amerikai igazságügy-miniszter, aki az elmúlt hónapokban támadások kereszttüzébe került több szövetségi ügyész leváltása kapcsán. Bush azt mondta, hogy nem szívesen, de elfogadta a lemondást. Gonzales szeptember 17-én távozik posztjáról.

A demokrata ellenzék és több republikánus politikus által is több hónap óta támadott igazságügy-miniszter nem indokolta, hogy miért válik meg hivatalától. Bush hétfőn Gonzales bejelentése után közölte: nem szívesen, de elfogadta a lemondást. Szomorúnak nevezte, hogy “a tehetséges és tisztességes Gonzales neve politikai okok miatt besározódott”. Egyenes, becsületes, elvhű embernek mondta a távozó minisztert. Megerősítette, hogy a miniszter helyét átmenetileg Paul Clement, a legfőbb államügyész helyettese vesz át, aki az igazságügyi tárca negyedik legmagasabb rangú tisztviselője veszi át.


Már várták a lemondását


“Jobb később, mint soha” – összegezte az amerikai demokrata párti ellenzék véleményét John Edwards volt szenátor, elnökjelölt-aspiráns a CNN televízióban Gonzales lemondásával kapcsolatban.
Charles Schumer New York-i demokrata szenátor úgy fogalmazott: “hosszú és nehéz küzdelem volt, de az igazságügy-miniszter végre helyesen cselekedett és lemondott”.


Az igazságügyi minisztert február óta próbálják lemondásra bírni demokrata párti kongresszusi képviselők amiatt, hogy tavaly nyolc szövetségi ügyészt elmozdított állásából, amit az ellenzék egyértelműen politikai tisztogatásnak tekint. Ugyancsak felrótták Gonzalesnek a legvitatottabb terrorellenes intézkedések kidolgozásában játszott szerepét.


Sokan támadták


A republikánusok júniusban megakadályozták, hogy a szenátus bizalmatlansági indítványt szavazzon meg a több botrány által
érintett, de Bush elnök által szilárdan támogatott Gonzales ellen.
Gonzales márciusban az őt ért ellenzéki támadásokra válaszul közölte, hogy nem válik meg önként a miniszterségtől. Azzal hárította el a kritikákat, hogy a szövetségi ügyészektől nem politikai, hanem szakmai indokok miatt váltak meg. Bush akkor kijelentette, továbbra is bízik Gonzalesben és számít munkájára.


Tavasszal felerősödött az igazságügy-miniszter elleni ellenzéki bírálat, mert kiderült: a minisztérium alá rendelt Szövetségi Nyomozó Iroda terroristák után nyomozva hatalmával visszaélve, több esetben valószínűleg jogellenesen gyűjtött adatokat évek óta.


Eggyel kevesebb


Gonzales a negyedik olyan magas rangú tisztviselő a Bush-kormányban, aki a 2006 novemberi félidős kongresszusi választások, a Demokrata Párt győzelme óta megvált hivatalától. Donald Rumsfeld védelmi miniszter, az iraki háború egyik megtervezője még novemberben távozott posztjáról. Paul Wolfowitz világbanki elnök idén májusban volt kénytelen lemondani egy erkölcsi botrány miatt, Karl Rove, az elnök stratégiai tanácsadója pedig augusztus elején jelentette be távozását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik