Nagyvilág

Elengedik a dél-koreai túszokat

Az afganisztáni tálibok beleegyeztek abba, hogy hamarosan szabadon engedik a fogságukban lévő 19 dél-koreai túszt, ha Szöul az év végéig kivonja összes katonáját és civil alkalmazottját az ázsiai országból – jelentette kedden az al-Dzsazíra hírtelevízió.

Az értesülést megerősítette Juszuf Ahmadi, a tálibok szóvivője, valamint a dél-koreai elnöki hivatal is.

Egy a tárgyalásokhoz közel álló forrás elmondta, hogy sikerült megállapodni azokról a feltételekről, amelyek alapján Szöul kivonja katonáit, és hazahívja keresztény missziót teljesítő polgárait. Ezek közé tartozik, hogy a dél-koreaiak tartózkodnak a hittérítő tevékenységtől a muzulmán országban. A tálibok viszont a maguk részéről 3-4 napon belül elengedik a fogságukban lévő túszokat.

A tálibok és Dél-Korea képviselői egyhetes szünet után kedden újították fel közvetlen megbeszéléseiket.

A dél-koreai segélymunkásokat még július 19-én ejtették túszul a dél-afganisztáni Gazni tartományban. Szabadon engedésük fejében az emberrablók a kabuli kormány által bebörtönzött társaik elengedését akarták elérni. Miután Kabul nem tett eleget követelésüknek, néhány nap különbséggel, többszörös határidő-módosítással kivégeztek két férfit a 23 dél-koreai állampolgár közül. Nem sokkal később, a dél-koreai küldöttséggel folytatott első tárgyalási forduló során a tálibok túszaik közül elengedtek két beteg nőt, mint mondták, jóakaratuk jeleként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik