Nagyvilág

Berezovszkij ölette meg a Putyin-ellenes újságírónőt?

Borisz Berezovszkij Nagy-Britanniában menedékjogot élvező orosz milliárdos személyében gyanítja Anna Politkovszkaja orosz újságírónő tavaly őszi meggyilkolásának megrendelőjét az Izvesztyija című moszkvai lap.

Az Izvesztyija úgy véli, Jurij Csajka, legfőbb ügyész a lap által nyomban a gyilkosság után felvetett verziót támasztotta alá, amely szerint Politkovszkaja megölését nem más, mint Borisz Berezovszkij rendelte meg. Az ügyész nevet ugyan nem említett, de célzásai leginkább Berezovszkijra vonatkoztathatók, például az, hogy Politkovszkaja személyesen is találkozott gyilkosai megbízójával – vélekedik a lap.

A gyilkosság további részleteit illetően a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) által hétfőn megnevezett Pavel Rjaguzov alezredes mellett az Izvesztyija nyomára jutott még három őrizetbe vettnek: három, ugyancsak csecsen származású, nyolc éve Moszkvában élő testvérről van szó. A lap munkatársai kiderítették egy további őrizetes nevét is: az illető szintén csecsen származású, feleségével és három gyermekével tíz éve él Moszkvában.


A lap szerint világos, hogy az őrizetbe vettek egyikének sincs köze Csecsenföldhöz abban az értelemben, hogy onnan származna a gyilkosság ötlete vagy megszervezése, viszont egyáltalán nem kizárt, hogy útjukat valamikor keresztezte Berezovszkij.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik