Nagyvilág

Irán kipróbálta „intelligens” bombáját

Sikeres próbát hajtott végre saját fejlesztésű "intelligens" bombájával Irán, és vasárnap meg is kezdte a 900 kilogramm súlyú, lézervezérlésű bomba ipari méretű gyártását - jelentette be Mosztafa Mohammed Nadzsar védelmi miniszter.

Az F4-es és F5-ös vadászgépekre telepíthető bomba a célponttól húsz kilométeres távolságból indítható. Nadzsar figyelmeztetett, hogy a nagy romboló erejű bombával az iráni légierő képes “elérni az ellenség politikai és gazdasági létesítményeit”. Ugyanakkor megismételte, hogy Irán a világ minden országának, különösen szomszédjainak a béke szándékával nyújt kezet, és a fegyverek előállítása kizárólag védelmi célokat szolgál.

“Fegyvereink a térség biztonságát és stabilitását szolgálják, nem jelentenek veszélyt a térség egyetlen országára sem” – mondta a miniszter, aki a múlt héten azt kérte Washingtontól, hogy vonja ki csapatait a Perzsa-öbölből, azt hangoztatva, hogy az iráni Forradalmi Gárda szavatolja a stratégiai tengeri útvonal biztonságát.


Irán kipróbálta „intelligens” bombáját 1

A bombát célba juttató F4-es

Az utóbbi időben Teherán sorozatosan tesz bejelentéseket új fegyverrendszerek kifejlesztéséről. Amerikai szakértők szerint sok a túlzás e bejelentésekben, bár kétségtelen, hogy az iszlám köztársaság tett néhány jelentős lépést fegyverzetének korszerűsítésére.

Irán tavaly egyebek között két nagy erejű torpedótípus és radarok kikerülésére képes, több robbanófejjel ellátott rakéta kifejlesztéséről tett bejelentést. Idén augusztusban azt közölték, hogy Irán megkezdte saját tervezésű vadászgépének ipari léptékű gyártását, mert korszerűsíteni akarja nagyrészt még 1979 előtt összevásárolt, tehát elöregedett légierejét.

Az Egyesült Államok és Irán között még tovább növelte a feszültséget, hogy Washingtonnak szándékában áll terrorszervezetnek nyilvánítani a Forradalmi Gárdát. Az iráni külügyminisztérium szóvivője vasárnap óva intette az Egyesült Államokat ettől a lépéstől, mondván, hogy Irán “a megfelelő döntéssel” reagálna erre.

A 350 ezer fős elitgárda, amelynek Irán vallási és politikai vezetője a főparancsnoka, jelentős gazdasági érdekeltségekkel rendelkezik a kőolaj- és az építőiparban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik